Nieuws

Wat vindt u van de fiets als alternatief?

Een fiets voor goederenvervoer. Vroeger was dat de bakfiets, nu de variant waar je of goederen of kinderen in vervoert. Maar met de nieuwste elektrisch ondersteunde modellen kun je serieus europallets of zelfs rolcontainers emissievrij vervoeren.

Zo maakt het Nederlandse bedrijf Need The Globe (NTG) de SunRider, de eerste cargo e-bike ter wereld die gebruik maakt van zonne-energie. De zonnecellen op het dak van de cargobox hebben een totaal vermogen van 545 Wp. De box van de SunRider heeft een volume van 1 m3 en is geschikt voor een europallet. Het laadvermogen bedraagt 150 kg. De combinatie van een krachtige (250 Watt) elektromotor en een uitwisselbare 1.6 kWh accu maakt de SunRider ook met zware belading goed hanteerbaar. Slim is dat de SunRider voorzien is van ingebouwde verlichting, voor eventueel nachtelijke leveringen.

Een andere nieuwe speler is Fulpra. Dit Nederlandse merk heeft nieuwe investeerders gevonden om een assemblagefaciliteit op te starten voor serieproductie van haar vrachtfiets. Serieproductie ja, want Fulpra heeft grootse plannen. Dat mag ook wel want de elektrische transportfiets van Fulpra heeft als enige in Nederland een Europese goedkeuring in de L1e-A categorie voor elektrische fietsvoertuigen, waardoor de vrachtfiets in alle EU-landen op de openbare weg toegelaten is. De specificaties zijn indrukwekkend. De Fulpra heeft een vermogen van 1000 watt en een laadruimte van maar liefst 3 kuub. Fraai is dat er maar liefst 700 kilo aan gewicht, en praktisch twee rolcontainers mee kunnen worden genomen. Uitschuifbare rijplaten worden meegeleverd. De fiets heeft een RDW-goedkeuring voor vier keer meer vermogen aan trapondersteuning dan een normale, elektrische bakfiets. De Fulpra trekt daardoor snel op en kan met gemak een grote lading vervoeren. De maximaal toegestane snelheid van de fiets is 25 kilometer per uur en het maximale bereik – afhankelijk van de uitvoering – 80 kilometer. De constructie is dankzij een sterk aaneengesloten frame en solide wielen zeer robuust. Door het tilt-mechanisme stuurt de Fulpra-fiets net zo gemakkelijk als een normale fiets.


Carsten Intra van Volkswagen op de nieuwe Cargo e-Bike.

Dat de cargobike niet alleen iets is van nieuwe ondernemers, laat Volkswagen Bedrijfswagens zien. In Nederland is al langer DOCKR actief, dat een heel mobiliteitsconcept omvat waarin ook vrachtfietsen van Urban Arrow zitten. Maar Volkswagen slaat ook als fabrikant de weg in naar ‘zero-emission mobility’. Carsten Intra, voorzitter van Volkswagen Commercial Vehicles, herintroduceerde op Earth Day de Volkswagen Cargo e-Bike. Deze is volledig ontwikkeld en geproduceerd door Volkswagen in Hannover en komt later dit jaar op de markt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.