Partnercontent

3 tips om een nieuwe bestelauto te financieren

Eerder dit jaar berichtte het CBS dat het aantal mensen dat als zzp’er werkt, nog steeds toeneemt. Waar nog maar twee jaar geleden de magische grens van een miljoen zzp’ers doorbroken werd, zijn het er intussen al meer dan 1,1 miljoen. Veel van deze werkenden werken op locatie bij een of meerdere klanten, en hebben hiervoor vervoer nodig. Zzp’ers in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening maken hierbij veelal gebruik van hun privéauto. In andere branches, zoals de bouw, ligt dat anders. Zij zijn voor de uitvoering van hun opdrachten sterk afhankelijk van een bestelauto. Welke mogelijkheden heeft een ondernemer eigenlijk om een nieuwe bestelwagen te financieren?

Een zakelijke lening

De aanschaf van een bestelauto is een zakelijke investering. Deze financieren ondernemers meestal door middel van een zakelijke lening. Bij een zakelijke lening krijgt de ondernemer – net zoals dat voor een persoonlijke lening geldt – eenmalig de beschikking over een afgesproken geldbedrag. Een zakelijke lening kent een vaste looptijd, aflossing en rente. Vele geldverstrekkers hanteren wel bepaalde eisen. Denk aan een minimale tijd die je al actief dient te zijn als ondernemer, of een minimale jaaromzet.

Een privéstorting doen in de onderneming

Is bijvoorbeeld de jaaromzet niet hoog genoeg voor een zakelijke lening? Dan kun je mogelijk wel een privélening afsluiten, en dit geld storten in de onderneming. Een consumptief krediet heeft diverse voordelen boven een zakelijk. Zo gelden er vaak minder strenge voorwaarden, en kost de aanvraag veel minder tijd. Een lening aanvragen bij Postkrediet bijvoorbeeld doe je online in slechts enkele minuten. Het geld heb je na goedkeuring al binnen enkele dagen op je rekening. Daarnaast ziet de Belastingdienst een privéstorting niet als ondernemingswinst. Je kunt deze dus bij de winstberekening buiten beschouwing laten.

Heb je in het verleden een lening afgesloten? Check dan regelmatig of de lening oversluiten je profijt oplevert.

Lease

Een van de andere mogelijkheden tot slot die vaak toegepast worden, is lease. Eigenlijk is er overigens in dit geval sprake van twee financieringsvormen. Een nieuwe of gebruikte bestelwagen kan namelijk gefinancierd worden door middel van operational of financial lease. Bij operational lease ben je economisch geen eigenaar van de auto, en zijn alle kosten (behalve brandstof) verwerkt in een maandelijks leasebedrag. Het voertuig lever je na afloop van het leasetermijn weer in. Bij financial lease komt de bestelwagen wel op de balans van de onderneming te staan, dat fiscale voordelen oplevert. Je bent in dit geval ook wel zelf verantwoordelijk voor onder meer de verzekering, het onderhoud en eventuele reparaties.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.