Partnercontent

5 onmisbare verzekeringen voor de bestelauto

Als eigenaar van een bestelauto is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je over de juiste verzekeringen beschikt. Enkel zo kan je jezelf, je goederen, inzittenden en eventueel ook je bedrijf beschermen. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die je voor je bestelauto kunt overwegen, elk met een eigen dekkingsgebied. In dit artikel hebben we het over de vijf belangrijkste verzekeringen voor je bestelauto.

WA-verzekering

De WA-verzekering is de minimale autoverzekering die je moet hebben als je deelneemt aan het verkeer. Deze verzekering is verplicht en dekt de schade die jij met je auto veroorzaakt aan anderen of aan hun eigendommen en waarvoor jij aansprakelijk bent. Dit betekent dat de WA-verzekeraar de schade zal vergoeden die jij aan de andere partij hebt toegebracht als je een ongeluk veroorzaakt. De schade aan jezelf of aan je eigen bestelauto is echter niet gedekt.

Cascoverzekering

Naast de WA-verzekering is het verstandig om voor je bestelauto ook een cascoverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt niet alleen de schade die jij veroorzaakt aan anderen, maar ook de schade aan je eigen bestelauto. Er zijn twee soorten cascoverzekeringen: de verzekering beperkt casco en de verzekering volledig casco (allrisk).

De verzekering beperkt casco dekt bepaalde vormen van schade aan je eigen bestelauto. Het gaat altijd om schade die niet het gevolg is van een aanrijding waarvoor je aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan diefstalschade of schade door een brand of een storm. De allriskverzekering dekt aanvullend ook de schade die ontstaat door een aanrijding. Dit is de meest uitgebreide bestelautoverzekering en is meteen ook de duurste optie. Vooral voor nieuwe bestelauto’s is deze uitgebreide dekking interessant.

SVI- of OVI-verzekering

Een schadeverzekering inzittenden (SVI) en een ongevallenverzekering inzittenden (OVI) zijn twee verschillende verzekeringen, maar ze hebben alle twee betrekking op schade aan de inzittenden van de bestelauto. Een SVI-verzekering vergoedt de werkelijke schade aan de inzittenden van je bestelauto, terwijl een OVI-verzekering een vast bedrag uitkeert. Wat de OVI-verzekering bij een ongeval uitkeert, is te lezen in de polisvoorwaarden.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering en een verhaalsbijstandverzekering zijn verzekeringen die je kunnen helpen bij het oplossen van juridische geschillen. De verzekeraar staat daarbij in voor juridische bijstand. In de eerste plaats gaat het om juridisch advies. Als er ook moet worden geprocedeerd, zal de verzekeraar de advocaatkosten vergoeden. Hiervoor werkt de verzekeraar vaak samen met een legal partner. Je blijft recht hebben op een vrije advocaatkeuze, hoewel er dan dekkingsbeperkingen kunnen gelden.

Eigenvervoersverzekering

Een eigenvervoersverzekering dekt de schade aan goederen die je met je bestelauto transporteert. Dit kunnen bijvoorbeeld materialen of gereedschappen zijn die je gebruikt voor je werk. Het is belangrijk om te weten dat een cascoverzekering standaard geen dekking biedt voor de lading in je bestelauto. Als je dus vaak waardevolle spullen transporteert, is een eigenvervoersverzekering zeker te overwegen. Houd wel rekening met beperkingen. Een veelvoorkomende beperking is de nachtclausule. Dit betekent dat de verzekering geen dekking biedt voor diefstal van de lading tussen bepaalde uren, meestal tussen 22:00 uur en 06:00 uur. Als je ’s nachts spullen in je bestelauto laat liggen, doe je dit dus steeds op eigen risico.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.