Partnercontent

De voordelen van een laadpaal aan huis

Rijdt jouw elektrische bestelauto op elektriciteit, of hebben je plannen om een elektrische wagen aan te schaffen? Dan is het ook een goed idee om een laadpaal thuis te laten installeren. Dat brengt namelijk verschillende interessante voordelen met zich mee. We zetten een aantal voordelen van een laadpaal aan huis op een rijtje.

Niet meer in de rij bij laadstation

Het is natuurlijk welbekend dat het opladen van een elektrische auto lang niet zo snel gaat als brandstof tanken. Het gevolg is bijvoorbeeld dat je in de rij moet staan bij een laadstation en als je aan de buurt bent ook nog een flinke tijd moet wachten. Ervan uitgaande dat je op een gemiddelde dag niet de volledige actieradius van één volle accu op rijdt, kun je jezelf dat ongenoegen geheel besparen door je auto thuis op te laden.

’s Nachts opladen

In het verlengde van het vorige punt, ligt ook dat je thuis je auto ’s nachts kunt opladen wanneer je hem niet nodig hebt. ’s Ochtens als je weer op pad moet, heb je dan een volle accu. Je hoeft dus nooit te wachten op het laden van de accu van je elektrische auto en je weet dat er altijd een laadpaal beschikbaar is voor jou!

Goedkoper opladen

De aanschaf van installatie van een laadpaal kost natuurlijk geld. Maar dat geld kun je uiteindelijk weer terugverdienen. Thuis opladen is namelijk een stuk goedkoper dan opladen aan een openbare paal of bij een laadstation. Thuis betaal je een vast tarief voor elektriciteit, omdat je een energiecontract hebt. Bij openbaar laden zijn de prijzen vaak erg ondoorzichtig. Je betaalt gemiddeld twee keer zo veel als thuis, en daarbovenop betaal je ook nog een starttarief. Laad je je auto op bij een snellader, dan ben je nog veel duurder uit.

Laadkabel veilig

Een potentieel nadeel van opladen aan een openbare laadpaal, is het risico van vandalisme en diefstal. Je laadkabel ligt immers open en bloot in de buitenlucht en iedere passant kan eraan zitten als hij of zij dat wil. Laadkabels zijn natuurlijk niet per se goedkoop, dus je wilt het liefst voorkomen dat iemand je laadkabel beschadigt of steelt. Heb je een laadpaal in je eigen garage, dan is dit risico natuurlijk heel veel kleiner.

Gratis opladen in combinatie met zonnepanelen

Als je zonnepanelen op dak hebt, dan zou je in potentie zelfs gratis kunnen rijden. Je produceert dan immers je eigen stroom, en die stroom kun je ook gebruiken om je auto ophalen. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar is het ook nog eens goed voor je eigen portemonnee. Natuurlijk wordt er relatief veel stroom verbruikt bij het opladen van de accu van een elektrische auto, dus met één zonnepaneel voor het hele gebouw heb je nog niet alles gedekt. Volleggen dat dak, dus!

Slim laden

Is jouw huis al een smart home? Ook een laadpaal kan slim afgesteld worden. Stel bijvoorbeeld in dat hij alleen oplaadt tijdens daluren, als stroom het goedkoopst is. Sluit je laadpaal aan op je smarthome en je zonnepanelen, dan kun je ook inzicht krijgen in hoeveel stroom er nu eigenlijk gebruikt wordt voor het opladen van je auto voor.

Er zitten dus veel interessante voordelen aan het hebben van een laadpaal thuis om je elektrische wagen op te laden. Het is dus alleszins de investering waard en op de middellange termijn ben je een dief van je eigen portemonnee als je niet kiest voor een laadpaal installatie aan huis.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.