Partnercontent

Motorolie zorgt er kort gezegd voor dat de bewegende motoronderdelen van de auto van smering worden voorzien. De olie reduceert de schadelijke wrijving die leidt tot verminderde prestaties. Het rijden met een te laag oliepeil verkort de levensduur van uw auto aanmerkelijk. Met schone olie bouwt zich ook geen olieslib op die de smalle oliekanalen in de motor kan verstoppen.

Welke verschillende types motorolie zijn verkrijgbaar

Er zijn 3 types motorolie die elk een specifieke werking hebben. Dit zijn ze:

Volledig synthetische motorolie

Volledig synthetische motorolie is niet alleen ontworpen om de motorprestaties te verbeteren van de moderne motoren die hogere temperaturen bereiken, maar ook om aan de vereisten voor brandstofefficiëntie en emissienormen te voldoen. De voordelen van volledig synthetische motorolie zijn een betere bescherming van de automotor en de turbolader, stabiele viscositeit en een schonere motor.

Half-synthetische motorolie

Half-synthetische motorolie is een soort hybride olie die van zowel synthetische als natuurlijke materialen is gemaakt. Anders gezegd, het is een mix van zowel traditionele als synthetische olie waarbij wordt geprobeerd om de voordelen van beide te combineren en tevens de nadelen te reduceren.

De voordelen zijn een betere bescherming en prestaties dan conventionele oliesoorten, maar die zijn minder goed dan die van volledig synthetische oliesoorten. De levensduur is iets langer dan die van een conventionele motorolie, maar korter dan die van de volledig synthetische motorolie. In prijs zijn ze iets duurder dan conventionele oliesoorten, maar goedkoper dan volledig synthetische oliesoorten. Al met al is deze motorolie een goede tussenoplossing voor wie de kosten laag wil houden, maar de auto een beetje extra hulp wil geven.

Minerale motorolie

Minerale motorolie is de standaard motorolie van ruwe olie die die in een fabriek wordt geraffineerd. De viscositeit (dikte) en de beschermende werking van het product worden met behulp van verschillende additieven en processen verbeterd. Vervolgens wordt het in flessen gedaan en op de markt gebracht.

De voordelige prijs is het grootste voordeel van minerale motorolie. Deze motorolie is ook behoorlijk effectief – vandaag de dag zijn er overigens geen slechte motoroliën verkrijgbaar; zolang u de juiste hoeveelheid en de juiste soort gebruikt, zijn de prestaties behoorlijk goed. Toch zijn ze vanwege de natuurlijke materialen meestal minder verfijnd en bieden ze een minder goede bescherming aan de motor dan andere types. Volgens de informatie van autodoc.nl via motorolie.

Wanneer moet de motorolie worden ververst

De verversingstermijn van motorolie wordt bepaald door het type auto en het aantal kilometers dat u rijdt. Het advies is om iedere 10.000 tot 15.000 kilometers de olie zelf of te laten verversen. Rijdt u niet veel, ververs de olie dan elk jaar. Het is duidelijk dat de olie direct moet worden ververst als er slibvorming optreedt. Het is slimmer om slib te voorkomen door de olie regelmatig te verversen. Zit er slib in de oliedop? Dan is de motorolie aan verversing toe. Volgens de informatie van anwb.nl over motorolie

Voor het verversen van de olie volgt u de volgende stappen:

Til eerst de auto omhoog, zodat u eronder kunt werken.

Trek de olieplug eruit en laat de olie eruit lopen.

Verwijder het oude oliefilter.

Plaats de olieplug terug en een nieuw oliefilter.

Vul de olie tot het juiste peil bij en check of er geen olie lekt.


Deze content is afkomstig van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze content.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.