Partnercontent

In Nederland ben je verplicht om je auto te verzekeren, dit staat nou eenmaal in de wet. Je auto verzekeren moet je dus sowieso doen, wat ook het geval is als je een bestelwagen aanschaft. Als je dit voor het eerst gaat doen dan wil je er natuurlijk meer informatie over, wat je in dit artikel kunt vinden. Daarnaast is het ook zeker aan te raden om alle verzekeringen te vergelijken. Zodoende zul je al meer informatie winnen over de opties, terwijl je er bovendien achter zult komen wat je waarschijnlijk elke maand bent aan de premies die je moet betalen aan de verzekeraar. Daarnaast is het door de autoverzekeringen mogelijk om de goedkoopste optie te vinden. Hieronder kun je meer lezen over de mogelijkheden bij het verzekeren van een bestelauto. 

Welke soorten verzekeringen zijn verkrijgbaar?

Net zoals bij een gewone autoverzekering kun je ook bij een verzekering voor je bestelwagen kiezen uit drie verschillende dekkingen. Dit zijn uiteraard WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Deze laatste optie wordt in de volksmond vaak allrisk genoemd. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid, wat echt een basisverzekering is. Hierdoor is het over het algemeen ook direct de goedkoopste autoverzekering. Het zal alleen schade vergoeden die je als bestuurder veroorzaakt bij een andere weggebruiker, wat dus echt een minimale dekking is. Als je meer typen schade wilt dekken dan kun je dus kiezen voor WA + beperkt casco, wat ook wel een WA plus autoverzekering genoemd wordt. Hierbij zul je ook een vergoeding krijgen bij onder meer schade door brand, diefstal of storm. Allrisk, oftewel de WA + volledig casco dekking, zal nog meer schades dekken. Het is dan ook de meest uitgebreide autoverzekering. Hiermee zullen alle beschadigingen aan je eigen bestelauto ook vergoed worden, net zoals de schade die je zelf hebt veroorzaakt. 

Welke verzekering is het meest geschikt voor mij?

In principe hangt het heel erg van de situatie af, dus het is enigszins lastig om deze vraag te beantwoorden. Het antwoord erop is namelijk voor iedereen anders, maar toch zijn er een paar ongeschreven regels die je kunt gebruiken. Zo kun je kiezen voor een type dekking op basis van de leeftijd van je bestelwagen. Heb je een jonge bestelauto, waarmee bedoeld wordt dat het maximaal 5 jaar oud is, dan kun je namelijk het beste kiezen voor een allrisk autoverzekering. Is je bestelbus ouder dan 10 jaar? Dan is een WA dekking over het algemeen de beste optie. De auto’s die hier tussen in vallen zijn dus geschikt voor beperkt casco verzekeringen. Toch is het goed om verder te kijken dan alleen de leeftijd. In sommige gevallen ben je erg afhankelijk van je bestelwagen, hoe oud -ie ook mag zijn. Dan is een allrisk autoverzekering mogelijk toch beter dan WA bijvoorbeeld.

Welke aanvullende verzekeringen zou ik af moeten sluiten?

Naast de dekking van de verzekering voor je bestelauto zul je ook moeten bepalen of je een aanvullende verzekering af wilt sluiten. Dit is dus niet verplicht, het is puur vrijwillig. In sommige gevallen kunnen de aanvullende verzekeringen zeker nuttig zijn, maar het hangt eigenlijk weer heel erg af van je situatie. Zo kan een rechtsbijstandverzekering zeker handig zijn in een aantal gevallen, maar niet iedereen zal dit nodig hebben. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor een ongevallenverzekering voor de inzittenden of een schadeverzekering voor de inzittenden. Zit je vaak met anderen in de bestelwagen? Dan kunnen de net genoemde aanvullende verzekeringen wel degelijk slim zijn om af te sluiten, want het kan veel ellende voorkomen. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.