Partnercontent

Als je voor je werk gebruik moet maken van zowel een bestelauto als een aanhangwagen dan is het van essentieel belang om alles goed te onderhouden. Hierbij moet je onder meer letten op de banden van je auto, maar ook op die van je machinetransporter of wat voor aanhangwagen je dan ook maar gebruikt. De experts van Hapert kunnen je hier gelukkig bij helpen, wat ze onder andere doen met een handig artikel over de bandenspanning aanhangwagen. Lees hier hoe je de bandenspanning kunt controleren, maar ook hoe je de juiste spanning kunt krijgen. Naast deze tips van Hapert is het ook goed om de onderstaande tips in te zetten, waardoor je een lekke band kunt vermijden.

Controleer de bandenspanning

De bandenspanning zal toenemen naarmate de band warmer wordt tijdens gebruik. Het is daarom van belang om de bandenspanning te controleren voordat je de weg op gaat met je aanhangwagen. De banden zijn dan namelijk nog koud. Een te lage bandenspanning is bovendien de oorzaak van de meeste bandenpech omdat de temperatuur stijgt als de bandenspanning te laag is. Controleer dus de bandenspanning voordat je op pad gaat. Dit staat op je band. Onthoud dat banden voor boottrailers doorgaans moeten worden opgepompt tot een hogere spanning dan banden voor trekvoertuigen. Vergeet bovendien niet om de bandenspanning van de extra wiel van zowel je bestelauto als aanhangwagen ook te controleren voordat je aan het werk gaat.

Inspecteer de profieldiepte

Naast het controleren van de bandenspanning moet je voordat je de weg op gaat met je aanhangwagen ook zeker de profieldiepte inspecteren van de banden. Tegenwoordig is dit lang niet meer zo moeilijk als in het verleden. Fabrikanten hebben het inspecteren van de profieldiepte namelijk gemakkelijk gemaakt doordat je nu simpel kunt herkennen wanneer het profiel te diep is. Dit hebben ze gedaan door een paar gegoten horizontale staven aan de basis van de groeven te plaatsen. Deze staven komen gelijk met het omringende loopvlaak wanneer slijtage de diepte van een groef vermindert. Op dit punt worden de banden als illegaal beschouwd en moeten ze dus beslist vervangen worden voor exemplaren met een goede profieldiepte. Eigenlijk kun je dit het beste doen voordat dit punt überhaupt bereikt wordt. 

Let op je snelheid

De banden die gebruikt kunnen worden op een aanhangwagen hebben stuk voor stuk een maximale snelheid, wat ook het geval is voor de banden onder je bestelauto. Voor de meeste aanhangwagenbanden is de maximale snelheid volgens de fabrikanten ongeveer 100 kilometer per uur. In principe kun je wel sneller rijden als je een aanhangwagen gekoppeld hebt aan je bestelauto, maar verstandig is dit over het algemeen niet. Hierdoor breng je jezelf eigenlijk alleen maar in gevaar, onder meer doordat de bandenspanning hierdoor verhoogd wordt terwijl de belasting niet toeneemt. Als je wel sneller wilt rijden dan is het verstandig om het laadvermogen van de aanhangwagen met 10 procent te verminderen. Toch zul je dan ook nog echt op je snelheid moeten letten. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.