Nieuws

Het aanschaffen van een bestelauto is een transactie die je zorgvuldig moet overwegen. Het voertuig moet een tijdje meegaan en is al die tijd het visitekaartje van je bedrijf. De bestelauto moet goed aansluiten bij de aard van de werkzaamheden en moet van binnen natuurlijk zo optimaal mogelijk ingericht worden. Elk automerk heeft wel een bestelauto in de catalogus staan, maar de ene bestelauto is de andere niet.

Wat moet erin?

Bij de keuze voor een bestelauto moet je jezelf als eerste de vraag stellen wat erin moet worden vervoerd. Wordt het een soort mobiele werkplaats of ga je er vooral goederen mee vervoeren? Het formaat van de laadruimte is natuurlijk een belangrijke graadmeter, maar let ook op het laadgewicht van het voertuig. Als het laadgewicht groter is dan 3500 kilogram, spreken we niet meer van een bestelauto, maar van een kleine vrachtauto. In dat geval dient de chauffeur over rijbewijs C te beschikken.

Nieuw of gebruikt?

Ga je voor een nieuwe bestelauto, dan zul je ook de aankleding van de binnenzijde moeten (laten) regelen. Een houten betimmering is gangbaar, maar je kunt er ook meteen allerlei ladekastjes of andere handige dingen in laten zetten. Daardoor wordt de bestelauto natuurlijk in eerste aanschaf wel duurder dan een gebruikt exemplaar, waarin dergelijke voorzieningen al getroffen zijn. Daar staat tegenover dat oudere bestelauto’s meer gebreken kunnen vertonen, met hogere kosten als resultaat. Sowieso doe je er verstandig aan om met een BOVAG-gecertificeerd bedrijf zaken te doen.

Verzekering

Verzekeringen voor bestelauto’s zijn tamelijk duur. Dat komt omdat er relatief veel schadeclaims zijn waarbij bestelauto’s betrokken zijn. De verzekeraars reageren daarop door de premies voor dit type verzekeringen te verhogen. Maar bestelautoverzekeringen vergelijken met elkaar maakt al snel duidelijk dat de ene verzekeraar heel andere tarieven hanteert dan de andere. Zo’n vergelijking kan je als ondernemer best veel geld besparen en is dus zeker aan te raden. Kijk daarbij niet alleen naar de hoogte van de premie, maar verdiep je ook in de polisvoorwaarden.

Afstemmen op de chauffeur

Wie gaat er straks in de bestelauto rijden? Als je dat zelf bent, heb je natuurlijk de vrije hand om je keuze te maken. Maar als je personeel in dienst hebt en niet zelf achter het stuur kruipt, betrek je het beste je medewerkers bij de te maken keuze. Een gewaardeerde bestelauto zullen ze doorgaans beter behandelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.