Partnercontent

Lakschade: herstellen of niet herstellen?

Lakschade is vervelend. Daarbij maakt het niets uit of je in een wat oudere bestelauto rijdt of deze net uit de garage hebt opgehaald. Hoewel het in dit laatste geval nog net iets vervelender is dan bij een occasion. De keuze is aan jou of je de schade laat herstellen of niet. Dit hangt uiteraard af van hoe groot de schade is, en hoe je verzekerd bent. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten lakschade en hoe je deze kunt (laten) herstellen.

Hoe ontstaat lakschade?

Als je gehecht bent aan de lak op je bestelwagen, kun je al snel de neiging hebben om deze binnen te laten staan, met een dik doek eroverheen. Kleine krassen kunnen namelijk op vele manieren ontstaan. Vuil of zand dat tijdens het rijden over de lak schuurt, een steentje tegen de zijkant van de auto. En dan denk je goed te doen door de auto te wassen, kan er door het boenen weer lakschade ontstaan. Ook heb je nog zoiets als portieren van voertuigen die naast je bestelbus staan, sleutels die per ongeluk langs het portier komen of pakketjes die je in en uit de bestelbus haalt.

Durf je er nog in te rijden? Gelukkig wel, want autolak herstellen kan op verschillende manieren. Polijsten is erg effectief. Hierbij wordt een dun laagje van de lak geschaafd. Daarmee verdwijnt ook meteen de schade. Na een goede polijstbeurt is de lak weer egaal. De krasjes en beschadigingen gaan weg en je bestelbus glimt weer alsof ie net uit de showroom komt. Het advies is om de auto elk jaar een keer te laten polijsten.

Moet iedere kras worden hersteld?

Er moet natuurlijk niks. En als je de bestelauto iedere dag gebruikt, is de kans meer dan gemiddeld dat er na een maand weer lakschade is. Dan kan het best frustrerend zijn als je bestelauto net bij de schadehersteller vandaan komt. Ondanks de frustratie is het het beste om nieuw opgelopen lakschade zo snel mogelijk te laten maken. Dit ziet er niet alleen mooier uit (belangrijk als het om een bedrijfswagen gaat), maar voorkomt ook grotere schade. Wat als een klein krasje begint, kan namelijk uitgroeien tot roestschade. En dan ben je verder van huis.

Lakschade kan niet volledig worden voorkomen, maar door je bestelauto ieder half jaar een nieuwe coating te geven, wordt de kans op schade wel kleiner.

Lakschade claimen?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn namelijk verschillende soorten schade, en verschillende verzekeringen. Als je WA verzekerd bent, betaal je de schade sowieso uit eigen zak. Maar ook bij andere verzekeringen kan dit de beste optie zijn. Kleine herstellingen kosten je niet veel. Dan is het voordeliger om de rekening te betalen, dan deze bij de verzekering te claimen. Dit gaat namelijk weer ten koste van je schadevrije jaren. Heb je die niet, dan is claimen de juiste optie. Ook als het om een groot bedrag gaat, kun je de verzekering alvast gaan bellen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.