Partnercontent

Veilig vervoersmiddel van de zaak: waar moet je als ondernemer rekening mee houden?

Als ondernemer beschik je zeer waarschijnlijk over een eigen bedrijfsauto of -bus, die mogelijk ook voor je werknemers beschikbaar zijn. Hoewel een bedrijfsauto niet veel anders rijdt dan je particuliere auto, kan een bus van de zaak of aanhanger voor zakelijke doeleinden meer punten voor overweging met zich meebrengen.

Zo mogen werknemers niet zonder geschikt rijbewijs met een aanhanger rijden en krijgt de bestuurder met een dode hoek te maken, wanneer hij of zij met een bestelbus de weg op gaat. Om die reden is het zeker het overwegen waard welk vervoersmiddel van de zaak je aanschaft en met welk doel. Bovendien zijn er manieren om met deze problemen om te gaan.

Welk vervoersmiddel van de zaak?

Doorgaans kiezen werkgevers voor de auto als vervoersmiddel van de zaak, omdat het veel voordelen kent die zowel ten goede aan de werknemer als de onderneming komen. Zo kun je de auto laten bedrukken om reclame voor je bedrijf te maken en zijn er veel mogelijkheden om aan een auto te komen. De auto kan bijvoorbeeld geleased of gekocht worden in gloednieuwe staat of tweedehands. Ook is het uiteraard een comfortabele manier van reizen, die ook nog eens professioneel over komt. Desondanks kiezen meer en meer werkgevers voor alternatieven voor de auto. Met het oog op klimaatverandering worden werknemers bijvoorbeeld steeds vaker bedrijfsfietsen aangeboden of een abonnement op het OV. Ook hiermee kan geadverteerd worden op je website, omdat het laat zien dat jouw bedrijf klimaatbewust bezig is.

Veilig rijden in het vervoersmiddel van de zaak

Zie jij als onderneming toch geen andere mogelijkheid dan een bestelbus aan te bieden als vervoersmiddel van de zaak of is het voor jouw werknemers noodzakelijk om in een bestelbus of met aanhanger te rijden? Dan is het aan te raden om je te verdiepen in de mogelijkheden om het rijden zo veilig mogelijk te maken met bijvoorbeeld een achteruitrijcamera. Een achteruitrijcamera is een hulpmiddel om zicht te hebben in de dode hoek, die gemonteerd kan worden op een bestaand systeem of gekocht kan worden als onderdeel van een gehele set. Achteruitrijcameras worden bovendien zo gemaakt dat ze weersbestendig zijn en zowel overdag als ’s nachts goed zicht bieden. Zeker voor vrachtwagenchauffeurs en bestuurders van bestelbussen is het immers noodzakelijk om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat scherp zicht te hebben rondom het voertuig. Met andere woorden, een achteruitrijcamera vergroot de veiligheid van de bestuurder en medeweggebruikers.

Andere aandachtspunten voor veilig verkeer

Niet alleen is het uiteraard van groot belang om te allen tijde goed zicht te hebben vanuit het voertuig waarin je rijdt, maar ook moet de bestuurder met andere zaken rekening houden om veilig deel te nemen aan het verkeer. Zo kan het zijn dat een bestuurder bijvoorbeeld de grens over moet, waardoor kennis van de verkeersregels in onze buurlanden noodzakelijk is. Daarnaast moet de bestuurder de juiste rijbewijzen bezitten om in een vrachtwagen te mogen rijden of met een aanhanger de weg op te gaan. Ook kan het raadzaam zijn om een werknemer niet alleen op pad te sturen, maar hem of haar met een collega van A naar B te rijden. Niet alleen voor de gezelligheid natuurlijk, maar vooral ook voor de veiligheid.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.