Partnercontent

Wanneer claim je jouw autoschade?

Ongeluk zit in een klein hoekje en een deuk in een auto is snel gemaakt. Het kan voorkomen dat je schade rijdt aan je auto of scooter, of dat je zelf aangereden wordt. In dit geval is het belangrijk dat je auto of scooter gerepareerd wordt, zodat je zo snel mogelijk weer veilig de weg op kunt. In dit artikel vertellen we je meer over autoschade en hoe je schade kunt melden en kunt laten repareren. 

Stappenplan schade melden

Heb je schade gereden met je auto of scooter? Dan kun je het onderstaande stappenplan volgen om de schade te melden:

  1. Check je verzekering. Of de schade wel of niet vergoed wordt hangt af van het type verzekering die je hebt en de manier waarop je de schade hebt opgelopen. Er zijn over het algemeen drie soorten verzekeringen, namelijk WA, WA + beperkt casco en all-risk. Elk type verzekering dekt verschillende soorten schade. We vertellen hier meer over later in dit artikel. 
  2. Meld de schade aan. Dit kun je op drie manieren doen. Ten eerste kun je de schade online aanmelden. Je kunt de schade ook telefonisch aanmelden. Ook kun je langsrijden bij de vestiging van het schadeherstelbedrijf. Hoe je de schade meldt hangt af van jouw voorkeuren.
  3. De derde stap in het proces is het herstel van de auto of scooter. Hoe lang het herstel duurt is afhankelijk van het type schade aan de auto of scooter. Ondertussen krijg je uiteraard vervangend vervoer mee! 
  4. Als laatst is de oplevering van de auto of scooter. Je spreekt hier af wanneer je de auto of scooter weer op komt halen. Op dit moment kun je het vervangend vervoer weer inruilen voor je eigen scooter of auto, die weer gerepareerd is.

Verschillende autoverzekeringen

Zoals hierboven genoemd zijn er drie type verzekeringen, namelijk WA, WA + beperkt casco en all-risk. Wat is precies het verschil?

  • Een WA verzekering wordt ook wel een aansprakelijkheidsverzekering genoemd. Hierbij wordt de verzekerde beschermd tegen eventuele aansprakelijkheid. Een WA verzekering is verplicht voor auto eigenaren. Wanneer je een andere auto aanrijdt, is de tegenpartij verzekerd. Schade aan je eigen auto is hier niet in mee verzekerd. Dit type verzekering komt vaak voor bij wat oudere auto’s. 
  • Bij een WA plus verzekering, ook wel WA plus beperkt casco genoemd, is er net iets meer verzekerd dan bij een WA verzekering, maar is nog niet alle schade aan het eigen voertuig mee verzekerd. Bij een WA plus verzekering is de tegenpartij weer volledig verzekerd en daarnaast ook ruitschade, stormschade, diefstal en brandschade aan je eigen auto. Dit type verzekering wordt vaak afgesloten bij auto’s die tussen de 5 en 10 jaar oud zijn.
  • Bij een all-risk verzekering ben je, zoals de naam al aangeeft, helemaal verzekerd. De schade die je hebt aan je eigen auto wordt volledig verzekerd, ook als je dit zelf hebt veroorzaakt. Dit is de meest uitgebreide autoverzekering die er te krijgen is en wordt vaak afgesloten bij nieuwe auto’s. 

Meer over autoschade, lees hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.