Nieuws

Amazon checkt eigen vloot met AI-poort

Amazon heeft een nieuwe, op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde technologie onthuld die zelfs de kleinste onregelmatigheden in bestelauto’s van Amazon kan opsporen – van vervormde banden en slijtage aan het onderstel tot verbogen of kromgetrokken carrosseriedelen – voordat het problemen op de weg worden. De nieuwe Automated Vehicle Inspection (AVI) technologie is een hulp voor wagenparkbeheerders die voorheen uitsluitend moesten vertrouwen op het menselijk oog en handmatige inspecties voor dagelijkse veiligheidsrondes. Amazon lanceert de AVI-technologie in samenwerking met de technische startup UVeye in de VS, Canada, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

“Het laatste wat ik wil is dat er iets gebeurt dat voorkomen kan worden, zoals een klapband omdat we een onmerkbaar defect hebben gemist tijdens onze ochtendinspectie”, zegt Bennett Hart, een Amazon Delivery Service Partner (DSP) die eigenaar is van het logistieke bedrijf Hart Road. “Deze technologie verbetert de veiligheid van onze vloot.”

De verbeterde veiligheid van de bijna 280.000 chauffeurs die pakketten bezorgen bij Amazon klanten via Delivery Service Partners zoals Hart Road is slechts één van de voordelen van de technologie. Een ander voordeel is dat de voordelen van AVI kunnen worden opgeschaald, wat handig is omdat DSP-chauffeurs elke dag 20 miljoen pakketten bij klanten bezorgen.

“Een opwindend voordeel van AVI is het totaal aan inzichten dat de technologie vlootbeheerders geeft”, zegt Tom Chempananical, global fleet director bij Amazon Logistics. “Het kan gedetecteerde voertuigproblemen bijhouden en zien of ze herhaaldelijk voorkomen op bepaalde routes.”

Hoe AVI werkt

Aan het einde van elke werkdag rijden DSP-chauffeurs door een AVI-boog en over een reeks borden die zijn uitgerust met sensoren en camera’s. “Als je naar de dokter gaat, verwacht je een scan te zien; wij doen min of meer hetzelfde maar dan voor voertuigen,” zegt Amir Hever, CEO van UVeye. Terwijl het voertuig 5 km/u rijdt, voert het AI-systeem in een paar seconden een volledige voertuigscan uit, identificeert problemen, classificeert ze op basis van ernst en stuurt de resultaten onmiddellijk naar een computer. Van daaruit kan een DSP bepalen welke reparaties en services ze moeten uitvoeren om de volgende dag weer goed onderhouden voertuigen op de weg te hebben.

Hoewel de technologie oorspronkelijk werd uitgevonden om de onderkant van voertuigen te scannen bij grens- en veiligheidscontroles, gebruikt het nu AI om meer specifieke en minieme details te zoeken, zoals voertuigschade. AVI vertrouwt op machinale “stereovisie”, wat betekent dat het twee gezichtspunten gebruikt om een volledig 3D beeld te construeren, en deep learning, een subset van machinaal leren waarbij een gelaagd neuraal netwerk de leerprocessen van het menselijk brein nabootst.

“We konden deze UVeye-oplossing niet zomaar van de plank trekken en beginnen te gebruiken,” zei Chempananical. “Met het oog op de unieke eisen van Amazons enorme vloot van meer dan 100.000 bestelauto’s, variërend van aangepaste bestelauto’s tot elektrische Rivian bestelauto’s, hebben we direct met UVeye samengewerkt om de AI-modellen en algoritmen te trainen in overeenstemming met de Roadworthy Guidelines, Amazons strenge normen om de wielen veilig te laten draaien.”

Een game-changer voor wagenparkonderhoud

Door inspecties sneller, nauwkeuriger, systematischer en objectiever te maken, heeft AVI al verborgen schadepatronen gevonden. Zo is 35 procent van alle problemen te wijten aan banden. Deze problemen omvatten scheuren in de zijwanden, puin en spijkers in het loopvlak, problemen die voorheen niet gemakkelijk werden opgemerkt door handmatige inspecties. Met AVI ontvangen DSP’s meldingen om banden te vervangen voordat ze een groter probleem worden. Het voorkomen van een klapband of lekke band op de weg verbetert de veiligheid en de bezorgervaring voor chauffeurs, en verwijdert uiteindelijk potentiële vertragingen voor Amazon klanten.

“Het mooie van AI is dat elke schade vervolgens wordt teruggekoppeld naar een API die modellen kan trainen en de detectienauwkeurigheid kan verbeteren. Dus hoe meer AVI wordt gebruikt, hoe beter het wordt,” aldus Chempananical.

De analyses worden uitgevoerd via Amazon Web Services (AWS), waar de terabytes aan voertuigbeelden en gegevens worden verwerkt en opgeslagen met behulp van Amazon Simple Storage Service (Amazon S3), AWS Lambda, Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) en andere diensten. De output wordt in minder dan een minuut verwerkt en gedeeld via de API. Amazon heeft de uitvoer geïntegreerd in de bestaande DSP-ervaring met behulp van de Amazon Fleet Portal en toont wagenparkbeheerders de gedetecteerde problemen samen met foto’s en suggesties voor reparaties.

Alles leren wat er te weten valt over de banden van Amazon fleet is nog maar het begin. Veel andere details worden gecontroleerd met deze digitale microscoop, waaronder het identificeren van potentiële struikel- en valrisico’s op de ladingschreden en het spotten van schade aan alarmlichten.

“Deze technologie kan de nieuwe standaard worden voor voertuiginspectie,” zegt Hever. “Amazon denkt altijd na over schaalgrootte en het feit dat we nu samenwerken met een van de grootste wagenparken ter wereld helpt ons groeien. De samenwerking herinnert ons voortdurend aan wat we hebben opgebouwd en hoe we het kunnen laten werken in honderden afleverstations, dealers en andere locaties.”

Wat is de volgende stap?

In de toekomst zou de technologie gebruikt kunnen worden om allerlei soorten bezorgvoertuigen te ondersteunen, van fietsen tot drones, en het zou niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant van de voertuigen kunnen inspecteren.

“Het potentieel voor AVI-toepassingen is enorm,” zei Chempananical. “Het zou ook onze routing- en geolocatietechnologie kunnen beïnvloeden voor als we merken dat er herhaaldelijk voertuigschade optreedt op dezelfde locatie.”

Nu AVI een belangrijk onderdeel is van zijn DSP-toolkit, heeft Hart er vertrouwen in dat hij zijn voertuigen de weg op kan krijgen en minder tijd hoeft te besteden aan inspectietaken, die nu geautomatiseerd kunnen worden. De technologie heeft gezorgd voor een manier om zijn bedrijf te laten groeien en op de lange termijn de slijtage van het wagenpark te verminderen, en het heeft de hands-on ondernemer gemoedsrust gegeven.

“Er komt zoveel kijken bij het runnen van een bezorgbedrijf en het goed onderhouden van de voertuigen, en handmatige inspecties zijn niet 100 procent nauwkeurig of objectief,” zei Hart. “Met AVI weet ik dat ik meer tijd aan mijn chauffeurs kan besteden en me kan richten op het creëren van de beste bezorgervaring voor hen.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.