Nieuws

Bevestigd: dit is de nieuwe Fiat Scudo

Stellantis kondigt de Fiat Ulysse minivan en de bestelauto Fiat Professional Scudo aan. Deze nieuwe generatie voertuigen worden geproduceerd in de Noord Franse Stellantis-fabriek in Hordain. De Fiat Professional Scudo en Fiat Ulysse kunnen naar alle waarschijnlijkheid begin volgend jaar worden besteld.

Daarmee bevestigt Stellantis het nieuws dat Bestelauto bijna twee weken geleden als eerste naar buiten bracht. De twee nieuwe modellen zullen beschikbaar zijn als ICE (Internal Combustion Engine) en als 100 procent elektrische (Battery Electric Vehicle) versie. Specifiek zullen de interne verbrandingsmotoren diesel-aangedreven zijn, gecombineerd met handmatige of automatische transmissie. Afhankelijk van de markt wordt het lichte bedrijfsvoertuig geleverd in vier configuraties: Van, Combi, Crewcab en Platform Cabine.

Beide voertuigen zijn gebaseerd op het EMP2-platform, waarvan het modulaire karakter het mogelijk maakt om aan alle specifieke behoeften te voldoen. Hetzelfde platform wordt ook gebruikt voor de Peugeot Expert en Traveller, de Citroën Jumpy en SpaceTourer, èn voor de Opel/Vauxhall Vivaro en Zafira Life.

Als resultaat van de historische joint venture in 1978 tussen de toenmalige Fiat- en PSA-groepen, werd in 1992 de fabriek geopend. Nu wordt het complex opnieuw de ‘bakermat’ de twee nieuwe Fiat- en Fiat Professional-modellen. Voor Fiat betekent dit een terugkeer naar de Franse fabriek waar enkele van haar succesvolle modellen werden gemaakt. Tussen 1994 en 2002 werd daar Fiat’s MPV, de Ulysse geproduceerd en van 1996 tot 2016 de Fiat Scudo bedrijfswagen.

Geïnspireerd door het succes van hun voorgangers, zullen de twee nieuwe modellen de namen Fiat Ulysse en Fiat Professional Scudo dragen. Ze moeten een boost geven aan het assortiment van de in Turijn gebaseerde merken en dienen als een emissievrije oplossing voor grote gezinnen, de markt voor recreatieve voertuigen en professionele gebruikers

De nieuwe generatie Fiats is een antwoord op de transitie naar emissievrije mobiliteit. En vooral op het toenemende gebruik van lichte bedrijfsvoertuigen in stedelijke gebieden, mede door de groeiende vraag naar online bezorgdiensten. Evenzo zullen de personenvervoerversies gezinnen in staat stellen te genieten van een ‘groene’ actieve levensstijl, profiterend van innovatieve techniek, comfort en geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. Door haar duidelijke intentie om wereldleider te worden in elektrische bedrijfsvoertuigen en dankzij de onbetwiste Europese hegemonie in bedrijfsvoertuigen, speelt Stellantis in deze context al een leidende rol. De Groep heeft zelfs een allesomvattende elektrificatiestrategie om haar iconische merken te voorzien van moderne voertuigen, gebruikmakend van zowel interne expertise als partnerschappen/joint ventures om geavanceerde technologieën te ontwikkelen tegen betaalbare prijzen. In de komende drie jaar zal de reis naar het elektrificeren van bedrijfsvoertuigen worden uitgerold naar al haar producten en regio’s, onder meer door tegen eind 2021 bestelwagens op waterstof aan te bieden.

De verwachting is dat in 2030 emissiearme voertuigen van Stellantis goed zijn voor 70 procent van de verkoop in Europa en meer dan 40 procent in de VS. Dit mede dankzij investeringen van ruim 30 miljard euro in elektrificatie en softwareontwikkeling tegen 2025.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.