Nieuws

EAV, Muli en Carla Cargo winnende cargobikes

Na een spannende selectieprocedure in twee fasen met de testdagen op de Eurobike in Frankfurt en de finale en prijsuitreiking op de IAA Mobility in München, hebben de Britse fabrikanten EAV met de 2Cubed in de categorie Zwaar, het Duitse Muli met Long John Muli Motor in de categorie Licht en de Duitse Carla Cargo met Con-Pearl body in de categorie Aanhangwagens de prijzen voor de ‘International Cargobike of the Year 2023’ gewonnen. Er deden meer dan 20 kandidaten mee.

De EAV overtuigde de jury tijdens de finale met een samenhangend pakket van iconisch iPhone-stijl design, soepele en ongecompliceerde bediening, robuuste volumeconstructie en betrouwbare aandrijftechnologie met een Heinzmann centrale asmotor. De Muli Motor maakte indruk met een enorm wendbaar en veilig rijgedrag, zelfs met lading, een stille Shimano automatische aandrijving en, dankzij de geschiktheid voor Eurobox, een hoge flexibiliteit voor commerciële toepassingen, ook in combinatie met aanhangers. De Carla Cargo trailer maakt het transport van volumegoederen per fiets mogelijk, zelfs zonder kostbare investeringen, en biedt een professioneel boxsysteem met de Con-Pearl body.

VDA Managing Director Jürgen Mindel benadrukte tijdens de prijsuitreiking dat bakfietsen een sleutelrol spelen op weg naar een klimaatneutrale stadslogistiek, iets wat de IAA ook wil uitstralen. De VDA was in samenwerking met de Duitse Fietslogistiek Vereniging (RLVD) partner van de Cargo Bike Award 2019, die werd geïnitieerd door het vakblad Logistra van Huss-Verlag. De IAA Mobility had rekening gehouden met het onderwerp met een eigen cargo bike parcours, waar de fabrikanten en deelnemers aan de award hun producten konden presenteren aan het publiek.

RLVD-bestuurslid, jurylid en logistiek expert op het gebied van bakfietsen Martin Schmidt wees op de bijdrage die bakfietsen kunnen leveren aan de totale structuur van de stadslogistiek, niet als concurrentie, maar als intelligente, klimaatvriendelijke, krachtige en ruimtebesparende aanvulling op bestelauto’s en vrachtauto’s. Het doel is om samen te werken met alle deelnemers in de transportketen om logistiek milieuvriendelijk te maken, legt Schmidt uit.

Vanwege de groeiende markt en het toenemende aantal deelnemers hebben de initiatiefnemers dit jaar gekozen voor een procedure in twee fasen met de testdagen op de Eurobike in Frankfurt en de finale op de IAA Mobility in München, om recht te doen aan de meer dan 20 concurrerende producten. Het enthousiasme van de jonge industrie voor innovatie is ongebroken, zoals Logistra’s afdelingshoofd Test+Technik en initiatiefnemer van de award Johannes Reichel benadrukte tijdens de prijsuitreiking. De award bestreek een breed spectrum, maar zeker niet de hele markt. Daarom was de selectie, die werd gemaakt door een jury van experts, moeilijk.

Naast Reichel bestond de jury uit fietslogistiek expert Martin Schmidt van Cycle Logistics in Berlijn, fietslogistiek expert Thomas Schmitz van het bedrijf Radlader in Mainz, bakfiets consultant, koerier en ontwikkelaar Aline Künzler van Veloblitz/velogisch Zürich en fiets design docent Satish Kumar Beella van de Haagse Hogeschool.

De winnaars per klasse:

Lichte Cargobikes

1.           Muli Motor

2.           DLiWR Pulse Pro

3.           Larry vs. Harry eBullitt X EP8 Convoy

Zware Cargobikes

1.           EAV 2Cubed

2. tricargo Lademeister

3.           Mubea U-Mobility Cargo Pack

Fietsaanhangwagen:

1.           Carla Cargo

Foto’s: VDA/Lars Hübner, Johannes Reichel


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.