Nieuws

Fastned is door de Rechtbank Den Haag in het gelijk gesteld in een zaak over het verstrekken van huurovereenkomsten voor een shop en toiletten bij Fastned stations. De rechtbank overweegt dat de Staat, als grondeigenaar van alle verzorgingsplaatsen langs de Nederlandse snelwegen, Fastned die voorzieningen niet mag weigeren. Door dat wel te doen heeft de Staat in strijd gehandeld met de Europese Dienstenrichtlijn die de vrijheid van dienstverlening beschermt. Met deze uitspraak wordt het mogelijk om elektrische rijders bij snellaadstations langs de snelweg een shop en toiletten aan te bieden, net zoals dat gebruikelijk is bij benzinestations.

De Staat houdt de komst van shops en toiletten bij de laadstations van Fastned al enkele jaren tegen omdat hij dit in strijd acht met de convenanten die hij sloot met de benzinestations. Fastned is het daar niet mee eens en is van mening dat laadstations net als benzinestations in staat zouden moeten zijn hun klanten te voorzien van koffie en een broodje. De Raad van State als hoogste bestuursrechter oordeelde in de uitspraak van 23 januari 2019 reeds dat Rijkswaterstaat de benodigde vergunningen niet had mogen weigeren. De uitspraak van de Rechtbank Den Haag d.d. 14 april betekent dat het Rijksvastgoedbedrijf nu ook de benodigde huurovereenkomst moet verstrekken. Door dat eerder niet te doen heeft de Staat onrechtmatig gehandeld tegenover Fastned waardoor de Staat de schade van Fastned moet vergoeden.

Michiel Langezaal, CEO Fastned: “Dit oordeel van de rechter is ontzettend goed nieuws voor elektrische rijders, want die drinken net zo graag een kopje koffie als benzinerijders. Goede voorzieningen bij laadstations zijn van groot belang voor het versnellen van de energietransitie en dat is ons doel.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.