
Hyvia, de joint-venture van Renault en waterstofspecialist Plug, presenteerde zich op de onlangs gehouden World Hydrogen Summit in Rotterdam. Bestelauto kon daar exclusief rijden met de waterstofbestelauto van Hyvia, de Renault Master H2-Tech.

Nederland gelooft wel in waterstof als brandstof voor transport en mobiliteit, dus het ligt voor de hand dat de Master H2-Tech naar Rotterdam is gekomen. “Hyvia is pionier op het gebied van waterstofmobiliteit en werkt samen met Renault Group Nederland. Dit land is toonaangevend is op het gebied van emissievrije mobiliteit, tegen 2025 gaat het zo’n dertig steden lage-emissiezones invoeren en het moedigt H2-mobiliteit sterk aan. Deze verbintenis is strategisch en kondigt het begin aan van onze bredere, commerciële inzet”, sprak Hyvia CEO David Hoddenbach lovende woorden.
Politiek
Dat is makkelijk te zeggen op een evenement dat helemaal ingericht is op waterstof. Maar de mobiliteitsmarkt in Nederland neigt momenteel veel meer naar batterij-elektrische voertuigen. “Toch is er plek voor waterstof als brandstof. Hyvia zet in op de brandstofcel. Met de Master H2-Tech is er een actieradius van 400 km mogelijk en in 5 minuten zitten de waterstoftanks weer vol. Dat is echt een voordeel ten opzichte van een BEV, die je voor zo’n actieradius minimaal een uur aan een laadpaal moet hangen. En waterstof is groter dan mobiliteit. Het is op grote schaal toepasbaar in de samenleving, ook in industrie en zelfs in woningen. China zet groot in op waterstof als brandstof van de toekomst. Europa moet kiezen: worden we zelf een krachtige mogendheid als het gaat om waterstof, of lopen we net als bij de accu’s straks aan het handje van de Chinezen? Dat heeft nogal impact als het gaat om economie en mogelijk geopolitiek”, trekt Hoddenbach het plaatje wereldwijd.
Hoog
De Master H2-Tech is gebaseerd op de Renault Master zoals we die kennen met verbrandingsmotor en ook met elektrische aandrijving. De H2-Tech heeft dezelfde technische inrichting als de Master E-Tech, met een accu van 33 kWh en een elektromotor van 57 kW. Daar komt dan een 30 kW brandstofcel bij en 4 waterstoftanks van in totaal 6,4 kg. Tanks en de brandstofcel zijn gesitueerd op het dak van het voertuig. Het zorg ervoor dat de Master H2-Tech 2,9 meter hoog is. Oppassen dus bij viaducten, al heeft Hyvia wel een versteviging gemaakt op het dak om al te veel schade te voorkomen, vertelt projectleider Mathieu Claux van Hyvia ons.
B-rijbewijs
Bestelauto kon in Rotterdam rijden met de Master H2-Tech. Met de gesloten bestelautoversie, die nu op de Nederlandse markt is. Een chassis-cabineversie en een versie voor personenvervoer volgen later dit jaar. De Master H2-Tech is een groot voertuig, 623 cm lang en met een wielbasis van 433 cm. De auto valt in de klassen N2, want hij is bijna 4 ton zwaar, maar met de huidige regeling te rijden met een B-rijbewijs. De Master H2-Tech valt eenvoudig te rijden. Wat betreft rijgedrag is er niet veel verschil te merken met de Master E-Tech die we al eerder reden. De tanks en brandstofcel op het dak wegen volgens Hyvia 450 kg en dat moet zorgen voor een hoog zwaartepunt. Hyvia heeft echter met aanpassingen van het Electronic Stability Control ervoor gezorgd dat de auto niet overhelt in bochten. In de cabine is het enige dat er op wijst dat we rijden met een H2-auto een schermpje links op het dashboard. Daar geeft een tankje aan hoe vol de waterstoftanks nog zijn, een balkje met Power geeft aan in welke mate de brandstofcel belast wordt. De accu van de Master zorgt voor ongeveer 100 km reikwijdte, de tanks en brandstofcel leveren 300 km. Ze zijn overigens apart van elkaar te gebruiken en de accu’s zijn ook AC te laden. Tijdens het rijden hebben we zero emissie. Van schadelijke uitlaatstoffen dan, uit een klein uitlaatje komt enkel waterdamp, en soms een paar druppels water.
Tanken doen we in Rhoon bij het Airliquide tankstation, met 700 bar druk. Het tanken is echt heel eenvoudig en doet denken aan de methode LPG of aardgas. Een klik en wat gezoem laat merken dat de waterstof de tanks instroomt. Wij hoeven alleen maar bij te tanken, 1 kg ongeveer, en zijn met een minuutje klaar. Van leeg naar vol, 6,4 kg dus, kost ca. vijf minuten. In Rotterdam kost een kg waterstof 15,55 euro, dus voor volle tanks met 400 km reikwijdte ben je niet geen 100 euro kwijt.

Geen aanhanger
De tanks en brandstofcel liggen dan wel op het dak, ze steken ook een beetje naar binnen in de laadruimte. We kunnen met 180 cm hoogte net staan en voelen dat de brandstofcel hard gewerkt heeft tijdens onze rit, het plafond is warm. De laadruimte van de Master H2-Tech is 12 m3 groot, het laadvermogen bedraagt 1080 kg. Wie een aanhanger mee wil nemen wordt vooralsnog geen klant van Hyvia, want het trekkend gewicht is nul. “Een volle laadruimte en een aanhanger zou te veel vragen van de aandrijflijn. Dan is er kans op oververhitting, zeker in heuvelachtig terrein”, aldus Claux.
Ecosysteem
Nederland is met Frankrijk de eerste landen waar Hyvia op de markt komt. Wie een waterstof-Master bestelt, kan terecht bij vier dealers van Renault: Terwolde Groningen, Stam Amersfoort, Bochane Arnhem en Van Mossel Rotterdam. Zij kunnen ook helpen met het Hyvia ecosysteem, want naast een voertuigen biedt Hyvia ook mogelijkheden tot financiering en leasing, bijvoorbeeld van een klein waterstoftankstation.
De financieringsmogelijkheden zijn fijn, want de Renault Master H2-Tech is twee keer zo duur als een Master E-Tech en vier keer zo duur als een Master met diesel. De waterstof-Master kan een goede keus zijn voor wie echt veel rijdt en snel wil tanken. Bijkomend voordeel: je bent per direct en voor altijd welkom in elke zero emissie zone, waar dan ook.