
Afgelopen jaar presenteerde Ford de nieuwe Ranger en diens ruige broertje, de Ranger Raptor. Op de Ranger moeten we nog wachten tot later dit jaar, maar de Ranger Raptor kon Bestelauto al uitgebreid aan de tand voelen.
Het is een opvallende keuze van Ford Nederland, maar je hoort ons niet klagen. De Ford Ranger is al niet saai te noemen in de uitvoeringen voor Nederland, de Ranger Raptor is ronduit uitdagend. Dat was de vorige versie overigens ook al.
Voordat we gaan rijden, lopen we eerst even een rondje rond de oranje Ranger Raptors die Ford voor ons heeft geparkeerd op het 4×4-paradijs Experience Island in Loon op Zand. Met zijn hoge neus en de letters FORD in de grille lijkt de Ranger Raptor als twee druppels water op zijn Amerikaanse broer de F150. Hij is 538 cm lang, 221 cm breed en met 193 cm hoogte kan hij in theorie in veel parkeergarages worden geparkeerd. De Ranger Raptor heeft met grote, uitgebouwde wielkasten en treeplanken een stoer voorkomen. De LED-koplampen dragen daar ook aan bij. We zien vier deuren in de Ranger Raptor, maar op de plek waar je een achterbank verwacht komt een extra bergruimte, om te voldoen aan onze strenge grijs-kentekenwetgeving. De laadbak is in ons geval afgesloten met een mooie rollcover. Eronder vinden we een 154 cm lange laadruimte. Er mag 756 kg aan lading mee. Wie een trekhaak monteert mag 2,5 ton trekken. Zelf weegt de Ranger Raptor 2474 kg. Wat je zo op het eerste gezicht niet ziet, is dat de Ranger Raptor een ander chassis heeft dan de normale Ranger. Het is veel robuuster en voorzien van speciale wielophanging aan de voor- en achteras. Rechtstreeks afkomstig van race-afdeling Ford Performance zijn de Fox Live Valve schokdempers.
Code Oranje
Het interieur van de Ranger Raptor is al even zeer gebouwd op indruk maken. De stoelen zijn van Ford Performance, en net als het stuur zijn ze voorzien van details in het ‘Code Orange’ van de lakkleur. Achter het stuur zien we een 12,4 inch volledig digitaal instrumentendisplay, dat naar keuze is in te stellen. In het dashboard het 12 inch grote, rechtopstaande display, voor alle mogelijke functie-instellingen en natuurlijk ook Ford SYNC4. Tussen de stoelen zien we de hendel om de 10-traps automaat te bedienen, en een draaiknop om te schakelen tussen 2WD, 4H en 4L. Met de knop kunnen ook zeven rijmodi worden ingesteld, die corresponderen met het onderstel en de Fox schokdempers. Voor on-road gebruik zijn dat Normal, Sport en Slippery en buiten de gebaande paden zijn er Rock Crawl, Sand, Mud/Snow en Baja. Die laatste stand kennen we nog van de vorige Ranger Raptor: je kunt echt rallyrijden dan met je pick-up.
Glijden
Op Experience Island kun je prima rallyrijden met de Ranger Raptor, maar als wij aankomen heeft het geregend en zelfs gesneeuwd. Het hele terrein is modderig en glad. Het is daarom voorzichtig manoeuvreren met de Ranger Raptor, met de rijmodus Mud/Snow. Onder de motorkap ligt de meest krachtige motor mogelijk: de 3.0 V6 benzinemotor, goed voor 291 pk. Een beest van een motor, maar vooralsnog kruipen wij door de modder. Ook daar laat de Ranger Raptor echter zien een echte off-roader te zijn. Door het verfijnde onderstel kunnen we precies aanvoelen wat er met de auto gebeurt en rijden we toch met aangenaam gemak door de blubber. Fijn is dat we met camera’s rondom de auto kunnen kijken en nog beter onze plek op de weg (of wat daarvoor moet doorgaan) kunnen bepalen. Trouwens, wie 291 pk en een V6 wat veel vindt, kan vanaf halverwege dit jaar ook kiezen voor een 2.0 liter EcoBlue dieselmotor.
Control
Bij een houten brug kunnen we met de modus Rock Crawl letterlijk naar boven kruipen, en bovenaan weer langzaam naar beneden. Deze Ranger Raptor zit barstensvol elektronica, maar het is dan ook wel zo prettig dat hij zelf aanvoelt hoe hij het beste kan afdalen. Verderop in het terrein gaan we weer over op Mud/Snow en kunnen het sperdifferentieel op zowel de voor- als achteras blokkeren. De nieuwe Ranger Raptor is ook voorzien van Trail Control. Een soort cruisecontrol voor in het terrein. De bestuurder kan eenvoudig een snelheid tot 32 km/u instellen, waarna de auto het versnellen en vertragen zelf regelt terwijl de bestuurder zich kan concentreren op het sturen in moeilijk terrein. We hebben geen tijd om dit uit te proberen, maar doet dat alsnog graag een keertje in een test.
Als we op een droge plek even stoppen kijken we nogmaals in de laadruimte. De rollcover kan inmiddels door alle opgespatte zand en modder amper meer open, maar in de laadbak zien we wel twee slimme power-aansluitingen, goed voor 400 W. Ook is gedacht aan een mobiele werkbank, een geïntegreerde instap in de laadklep en zone-lighting.
Baja
Met de gang er weer in klinkt eindelijk door de portofoon het verlossende woord: zet ‘m maar in Baja! Ook de uitlaat zetten we op het Baja-geluid en als Stig Blomqvist in zijn beste dagen jagen we onderstuur en dan weer overstuur door het Lonense zand. Super gaaf, en opeens weten we waar die CO2-uitstoot van 315 g/km vandaan komt. Heel even wanen we ons een echte rallycoureur.
Of je al die power en ook het uiterlijke vertoon van de Ranger Raptor echt nodig hebt, moet je zelf weten. De ‘gewone’ Ranger komt later dit jaar. Een Ranger Raptor met dieselmotor is vanaf halverwege 2023 te krijgen voor 53.900 euro, voor de versie met de 3.0 V6 benzinemotor ben je minimaal 56.250 euro kwijt.