Nieuws

MAN brengt eind dit jaar de elektrisch aangedreven eTGE op de markt. Deze bestelauto heeft een actieradius van maximaal 160 kilometer en een totaalgewicht van 3,5 of 4,25 ton. Er is een richtprijs van 69.500 euro bekendgemaakt.


Volgens MAN rijdt circa 70 procent van alle bestelwagens in stedelijke gebieden gemiddeld minder dan 100 kilometer per dag en daarbij is de gemiddelde snelheid laag. Met de actieradius van 160 kilometer (NEDC) die de TGE biedt, zou daarmee theoretisch circa driekwart van al het stadstransport kunnen plaatsvinden. Praktijkervaring leert dat een NEDC-actieradius van 160 km in de praktijk 125 km betekent.

De MAN eTGE heeft een elektromotor met een vermogen van 110 kW/136 pk die de voorwielen aandrijft. Het maximale koppel van 290 Nm is altijd beschikbaar. De topsnelheid bedraagt 90 km/u en het gemiddelde energieverbruik circa 20 kWh/100 km. Goed nieuws is dat de 4,25 tons versie van de eTGE ook met B-rijbewijs mag worden gereden, dankzij de ontheffing die Brussel heeft toegestaan.

Bij een 40 kW-laadstation zijn de accu’s van de eTGE volgens MAN in 45 minuten te laden tot 80 procent. Bij gebruik van een wallbox duurt het volledig laden van de accu’s circa 5,5 uur en bij gebruik van een reguliere 230V-aansluiting 9 uur. De (individueel te vervangen) accumodules bevinden zich in de licht verhoogde laadvloer, die ook wordt gebruikt bij achterwielaangedreven dieseluitvoeringen van de TGE. In eerste instantie wordt de eTGE leverbaar met standaard wielbasis en hoog dak.

De MAN eTGE heeft volgens de fabrikant een hoogwaardige standaarduitrusting met onder meer een navigatiesysteem, verwarmde voorruit en andere features die het rijden veiliger én comfortabel maken. Uiteraard is ook EBA (emergency brake assist) standaard.

De eTGE is naar verwachting vanaf eind dit jaar leverbaar in Nederland, als een van eerste landen in Europa. De precieze prijzen, beschikbaarheid, specificaties en timings van deze elektrische bestelauto worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt. In Duitsland is een richtprijs van 69.500 euro gepubliceerd. De MAN eTGE wordt ook leverbaar als eCrafter van Volkswagen. Die wordt naar verwachting eveneens later dit jaar gepresenteerd. Momenteel vindt er in Nederland een pilot plaats. 


2 reacties op “Elektrische MAN TGE bestelauto eind dit jaar op de markt

  1. lieuwe schreef:

    dat is de prijs in guldens mag ik hopen?!

  2. Floris Ooms schreef:

    lieuwe schreef: 31 maart 2018 om 16:51
    dat is de prijs in guldens mag ik hopen?!

    Néé de prijs in gulden is : NLF 153157,85

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.