
Renault heeft haar Kangoo vernieuwd en verraste iedereen door ook de aloude typenaam Express weer te gaan gebruiken voor een bestelauto. Twee nieuwe Renaults dus, en Bestelauto kon ze rijden.
Enkel voor de mogelijkheid van het rijden moeten we al een pluim aan Renault uitdelen, want ook in de uitloop van de COVID-19 pandemie is het rijden van nieuwe voertuigen voor het journaille lastig. Reizen naar fabrieken is veelal nog niet mogelijk, dus zette Renault een set nieuwe Kangoo’s en Express’ op een roadshow door Europa. Prima idee!
In eerdere artikelen op Bestelauto.nl en ook in ons nieuw verschenen magazine besteedden we al veel aandacht aan de nieuwe Kangoo en Express. Vandaag gaan we ons daarom focussen op hoe de nieuwe Renaults aanvoelen en bevallen in de praktijk.
Schouders
Als wij aankomen bij Renault Nederland in Schiphol-Rijk staan er twee rijen met Kangoo’s en Express’ in diverse grijstinten. Wij kiezen voor een Kangoo in wat cassiopeagrijs heet. De auto lijkt wat breder geworden, zien we bij een eerste blik voordat we instappen. Na de eerste kilometer willen we de auto toch even wat beter bekijken en zoeken een parkeerplaats op. Daar zien we voor het eerst met eigen ogen wat we al wisten: deze Kangoo is 100 procent nieuw ontworpen, en we herinneren ons nog dat Laurens van den Acker, de befaamde Nederlandse ontwerper, daar verantwoordelijk voor is. De Kangoo heeft een volledig nieuw ontworpen front, met een fraaie grille, wat chroom en de koplampen zijn volledig voorzien van LED-techniek. Je kunt het niet zien maar de lichtgewelfde motorkap is gemaakt van aluminium. De carrosserie van de Kangoo heeft aan beide kanten brede schouders. Dat oogt stoer en geeft de auto wat meer body. Ook de achterzijde is fraai gestileerd, nog altijd met de achterdeuren in 2/3 1/3 verhouding, maar we zien ook mooie nieuwe achterlichtunits. Op de achterkant van het dak zien we een kloeke camera. De Kangoo heeft gewoon zijspiegels, de hippe camera’s die we ooit op het conceptmodel zagen hebben de productiefase niet gehaald. Als we later de specificaties van het oude en nieuwe model checken, zien we dat de Kangoo langer en breder is geworden. Alleen de hoogte is nog meer of meer gelijk aan het vorige model. De wielbasis groeit met 2 cm.
Schandalig
De nieuwe Renault Kangoo heeft een absolute primeur met het optionele Open Sesame concept. Daarbij is de B-stijl aan de rechterzijde verwijderd, wat een enorm brede toegang tot laadruimte en passagierscompartiment geeft. Met een neergeklapte passagiersstoel en het verstelbare rek tussen passagiers en lading zijn er veel mogelijkheden. Hoe jammer is het dan dat onze fiscale regels een dergelijke oplossing niet toestaan! We zeiden het al eerder: het wordt hoog tijd dat onze afwijkende regelgeving rond het grijs kenteken eens tegen het licht wordt gehouden. In de laadruimte van de Kangoo staat 280 kg lading, waar we met ons meetlint omheen de dimensies van de laadruimte meten. Die zijn: 175 cm lengte, 140 cm breedte en 115 cm hoogte. Ten opzichte van het oude model wint de Kangoo vier centimeter aan lengte, maar gek genoeg niet aan breedte en hoogte. Maar goed, dit was een eerste meting, dat doen we graag nog eens over bij een echte test. Tussen de wielkasten van de Kangoo is er trouwens 126 cm ruimte, goed voor een europallet overdwars.
Laatje
Ook het interieur van de Kangoo is volledig vernieuwd. Als we achter het stuur gaan zitten, valt ons meteen op hoe goed de zitpositie ergonomisch is. De stoel zit goed, en we kunnen overal goed bij. Ook bij het multimediascherm dat hoog op het dashboard staat. Gelukkig zijn er ook nog fysieke knoppen en hoef je niet alles via het touchscreen te bedienen. Dat leidt namelijk behoorlijk af tijdens het rijden. De Kangoo heeft veel opbergruimte, met ruime vakken in de deuren, op het dashboard, tegen het dak en als klap op de vuurpijl een uitschuiflade op de plek waar vroeger een klein dashboardkastje zat. Netjes hoor. Boven het touchscreen zien we nog een scherm, en daarop zien we het beeld van de camera achterop. We zagen dit ook al bij andere merken: zo’n camera met scherm geeft een veel beter beeld van het achter je rijdende verkeer dan welke spiegel ook. Over zicht gesproken, de twee raampjes tussen A-stijl en zijspiegel zijn zeer nuttig en esthetisch nog fraai ook.
Comfy
Renault heeft geen informatie vrijgegeven over het onderstel van de nieuwe Kangoo. Omdat het een heel nieuw model is, zal er wel wat veranderd zijn, want de Kangoo rijdt weer wat beter dan voorheen. De auto is Frans comfortabel. Hij is zeker niet zo strak in bochten als de nieuwe Caddy, maar eerder gemoedelijk. Oneffenheden in het wegdek voel je dan af en toe wel weer goed. Alles bij elkaar rijdt de Kangoo toch een stuk verfijnder dan voorheen. Voor in de Kangoo die we rijden ligt de 1.5 dCi diesel van 95 pk. Hij is gekoppeld aan een zesgangs handgeschakelde versnellingsbak. Een soepele aandrijflijn, zo ervaren we. De 95 pk is voldoende voor de meeste klussen. Interessant is ook de 1.4 TCe benzinemotor. We rijden er niet mee tijdens deze introductie, maar we horen dat de 100 of 130 pk sterke TCe lekker pittig is. En zo’n benzinemotor is natuurlijk het overwegen waard nu steeds meer mensen (nou ja, vooral overheden) diesel een lelijk woord vinden.
Mechanisch
Als we de Kangoo weer parkeren, stappen we meteen over in de nieuwe Express. Die heeft echt een heel ander rijgedrag dan de Kangoo. Je voelt er de weg en de aandrijflijn tijdens het rijden veel duidelijker mee. Het rijkarakter kunnen we niet anders definiëren als ‘mechanisch’, duidelijker minder verfijnd dan de nieuwe Kangoo. Eigenlijk lijkt de Express in zijn karakter veel op de vorige Kangoo. Ook in deze Renault ligt de 1.5 liter diesel van 95 pk, in combinatie met de zesgangs handbak.
Marokko
Op dezelfde parkeerplaats als waar we de Kangoo neerzetten doen we dat ook even met de Express. Hier staat echt een andere auto, met een front dat nog wel wat weg heeft van de Kangoo, maar een veel rankere carrosserie. Iemand met een beetje verstand van bestelauto’s ziet het: deze Express is gebaseerd op de Dacia Dokker, die hij ook zal vervangen in het gamma van de Groupe Renault. Wel zal ook de Express net als de Dokker worden gebouwd in Tanger, Marokko. De Express heeft een laadruimte die best wat verschilt van de Kangoo. De laadlengte is met 187 cm verrassend veel langer, maar in breedte (132 cm) en tussen de wielkasten (118 cm) delft de Express het onderspit. De laadruimte van de Express is 118 cm hoog, drie centimeter hoger dan de Kangoo.
Waar voor je geld
Het interieur van de Express lijkt ergens wel wat op dat van de Kangoo, al is het dashboard minder diep, zit het multimediacherm in het dashboard in plaats van erop en zijn de functionaliteiten in de Express net minder gewiekst dan bij de Kangoo. Ook de gebruikte materialen geven aan dat dit een bestelauto is die net een klasse lager gepositioneerd wordt. Dat is zeker geen nadeel voor de Express, weet je als je naar de prijslijst kijkt. Die begint bij 12.990 euro, zeker meer dan bij de Dacia Dokker van voorheen, maar voor dat geld krijg je nog altijd heel veel bestelauto.
De nieuwe Express is nu al te zien bij de dealer. Op de Kangoo moet men nog wachten tot de herfst. Deze zomer worden de prijzen al bekend gemaakt, maar Renault is nu nog bezig om de ombouw met tussenschot te calculeren…
Heb vorig jaar 2020 de Dacia Dokker full option aangeschaft met de Dci 95 add-blue start/stop, Cruise controle enz…
Geloof niet dat ik zo een achterruit camera zou willen?
Heb nu een versie met achterraam en zijraam.
het verschil is maar liefst € 3000 euro.
wel erg prijzig voor een “wybertje” op de grill.
twijfelde toen nog of ik de Peugeot partner zou kopen, die door acties en uitrusting in de buurt kwam met zijn prijzen.
Koop zakelijke auto’s met een calculator en niet voor het verfijnde rijgedrag.