
Renault heeft woensdag in een online evenement de nieuwe Kangoo, Express en Trafic Combi bestelauto’s gepresenteerd. Bestelauto was eveneens online en licht de belangrijkste nieuwtjes eruit.
Een deel van het nieuws werd al eerder bekendgemaakt, in november vorig jaar. Nu zijn echter alle details bekend, behalve dan de prijzen. In Frankrijk gaat de nieuwe Kangoo minimaal 20.700 euro kosten. De Express gaat vanaf 17.500 euro kosten in Frankrijk. Prijzen voor Nederland worden later bekend gemaakt.
De Kangoo is echt volledig nieuw, van binnen en van buiten. Hij heeft een robuust en tegelijk elegant ogend front, met een rechtopstaande grille voorzien van chromen sierstrips. Ook de Kangoo heeft C-vormige LED-lampen. De zijkant van de Kangoo ziet eruit alsof hij naar de sportschool is geweest, met iets bredere schouders en afgeronde klanken. Ook aan de achterzijde ziet de Kangoo er wat breder uit, met fraaie LED-achterlichten. Gebleven zijn de achterdeuren in 1/3 – 2/3 verdeling. Dat was ooit een innovatie bij Renault, en Renault blijft innovatief ook bij deze Renault. Aan de rechterzijde van de nieuwe Kangoo is (optioneel) de B-stijl verwijderd, waardoor er een grote toegang ontstaat tussen cabine en laadruimte. Dit ‘Open Sesame’ concept is echt doordacht en biedt ook nieuwe oplossingen. Renault liet tijdens de presentatie al een draaibare Sortimo kast zien die vanuit de laadruimte de grote open ruimte kan worden ingedraaid. Het is bijzonder jammer dat ‘Open Sesame’ door de Nederlandse fiscale wetgeving in ons land niet leverbaar is. Het wordt echt tijd dat die regels eens tegen het licht worden gehouden, want ze onthouden ons land van innovatie op het gebied van bestelauto’s.
Het interieur van de Kangoo is nieuw ontworpen. Gebleven is de vele opbergruimte, goed voor 60 liter in totaal. Net als de Master heeft de nieuwe Kangoo een grote schuiflade in plaats van een dashboardkastje, 7 liter groot. Centraal op het dashboard staat een 8 inch display. De nieuwe Kangoo heeft ook een elektrische handrem, wat de ruimte in de cabine weer verder vergroot. De Kangoo heeft een 7 inch scherm op de plek waar normaal de achteruitkijkspiegel ziet. Uit ervaring van producten van andere merken weten we dat zo’n camera met scherm een veel beter beeld van de situatie achter de auto weergeeft. De nieuwe Kangoo zit ook vol met veiligheids- en assistentiesystemen. Interessant is de adaptieve cruise control (inclusief stop & go) en Lane Keeping Assist. De combinatie ervan maakt deels autonoom rijden mogelijk, bijvoorbeeld in druk stadsverkeer en files.
Nieuw voor de Kangoo is ook de handsfree-kaart. Om inbraken te voorkomen, zijn de sleutelgaten in de achter- en zijportieren verwijderd. Met de Renault handsfree-kaart kunnen klanten veilig in en uit de auto stappen zonder hun handen te gebruiken. De functies: vergrendelen en ontgrendelen bij het naderen en verlaten van de bestelauto, op contact zetten zonder sleutel en ontgrendelen van de bagageruimte afzonderlijk van het interieur. In combinatie met een smartphone kan een wagenparkbeheerder ook toegang verlenen tot geselecteerde berijders.
De laadruimte van de nieuwe Kangoo is 3,3 m3 groot. Dat is de standaardmaat, de langere versie heeft een laadvolume van 4.2 m3. Het laadvermogen bedraagt 600 tot 800 kg. Optioneel is het laadvermogen tot 1.000 kg te verhogen. Renault biedt in de laadruimte ook een innovatie in de vorm van het Easy Inside Rack. Het is een uitschuifbaar en afsluitbaar interieurrek dat zorgt voor een betere benutting van de opbergruimte door bovenin het interieur opbergruimte te creëren voor lange voorwerpen (2 meter – 2,5 meter in de lange versie).
De nieuwe Kangoo is verkrijgbaar met de automatische 7-versnellingsbak EDC en een handgeschakelde 6-versnellingsbak, die worden gekoppeld aan de 1.3 TCE benzinemotor (100 en 130 pk) of de 1.5 Blue dCi dieselmotor (75, 95 en 115 pk). Twee Ecoleader-motoren – de 1.3 TCE 130 benzinemotor en de 1.5 blue dCi 95 dieselmotor – maken ook deel uit van het modellengamma en bieden een begrensde topsnelheid van 110 km/h om een laag brandstofverbruik te garanderen, ongeacht de rijstijl van de bestuurder.
De Kangoo komt er ook weer als volledig elektrisch model. Hij heet dan niet meer Z.E. maar de E-Tech Electric. Deze versie krijgt een volledig elektrische motor van 75 kW die een onmiddellijk beschikbaar koppel van maximaal 245 Nm levert. De nieuwe Kangoo E-Tech Electric is verkrijgbaar in twee lengtes (standaard en lang) en is uitgerust met een lithium-ion-batterij van 44 kWh die een actieradius biedt van ongeveer 265 km volgens WLTP. Opladen kan in minimaal 42 minuten (80 procent) met een 75 kW snellader.
Waar de Kangoo staat voor innovatie, is de Express meer de basisversie van een kleine bestelauto. De Express is een voortzetting van de Dacia Dokker, die van de markt zal verdwijnen. De Express zal net als de Dokker gemaakt worden in het Marokkaanse Tangier.
De Express gaat verder waar de Dokker ophoudt, want ook hij moet de beste prijs-prestatieverhouding bieden. Desondanks ziet de Express er veel luxer uit dan de Dokker. Ook het interieur is nieuw ontworpen, met in totaal 48 liter aan opbergruimte. Ook de Express krijgt een (optioneel) achteruitkijkscherm in plaats van een spiegel. Veiligheids- en assistentiesystemen zijn volop aanwezig, met Blind Spot Warning, Front & Rear Park Assist en de Wide View Mirror. Opvallend is dat de Express wat betreft luxe veel meer biedt dan de Dokker ooit deed. Zo is de Express optioneel over een inductielader van 15 watt, zodat de smartphone opgeladen blijft.
De bijna 4,40 meter lange Express heeft een laadruimte met een laadlengte van 1,92 m. Tussen de wielkasten is er 1,17 m aan ruimte, wat betekent dat een Europallet er alleen in de lengterichting in past. Net als bij de Kangoo bedraagt het laadvolume 3,3 m3. Het laadvermogen bedraagt 650 kg bij de uitvoeringen met dieselmotor en 780 kg bij een benzinemotor. De Express krijgt voor de aandrijving een 1,3-liter 100 pk benzinemotor en 1.5 Blue dCi 75 en Blue dCi 95 dieselmotoren. Ook is er een Ecoleader 1.5 Blue dCi 75 dieselmotor die op 100 km/h is begrensd. De Express is enkel verkrijgbaar met een zesgangs handgeschakelde versnellingsbak. Een elektrische aandrijving zit er voor de Express niet in.
Het wordt interessant om te zien hoe Renault de Kangoo en Express naast elkaar in de markt gaat zetten. Zeker in deze moeilijke economische tijden zouden klanten eerder voor de goedkopere Express kunnen kiezen in plaats van de Kangoo. Renault zegt zich daarvan bewust te zijn en beide modellen in elk Europees land zorgvuldig in de markt te positioneren. Hoe marktaandelen zich gaan ontwikkelen en verhouden zegt Renault met belangstelling tegemoet te zien.
De Trafic wordt ook vernieuwd, al moeten we voor de bestelautoversie nog wachten tot het einde van dit jaar. We kunnen echter al wel zien dat ook bij dit model de voorkant, de grille en de koplampen zijn gewijzigd. Het geeft de Trafic een wat sjieker voorkomen. De grootste verandering zien we echter in het interieur. Het dashboard is volledig vernieuwd en veel rustiger geworden. Een groot display staat midden op het dashboard. De Trafic heeft vanouds veel opbergruimte en dat is zo gebleven. Er zijn voor de Trafic nu drie dieselmotoren van 110, 150 en 170 pk, waarbij alleen de laatste twee met een EDC-automaat verkrijgbaar zijn. Een elektrische versie van de Trafic belooft Renault al jarenlang, maar hij is er nog altijd niet. We verwachten dat de nieuwe Trafic bestelauto wat betreft de afmetingen en configuraties van de laadruimte niet veel zal veranderen.
Bestelauto hoopt spoedig met de nieuwe Renault-modellen te kunnen rijden. Als we dat doen leest u het als eerste hier…