Nieuws

Afgelopen week maakte de Britse autofabrikant London EV Company (LEVC), een dochteronderneming van het Chinese Geely, de naam bekend van haar hybride-elektrische bestelauto. Waar het TX-model staat voor taxi, zo heet de gesloten bestelauto VN5. VN voor ‘van’ en 5 voor het laadvolume.

LEVC CEO Joerg Hofmann: “Onze nieuwe VN5 betekent een verdere transformatie van het iconische Britse taximerk naar een toonaangevende fabrikant van elektrische bedrijfsvoertuigen. VN5 is een speciaal gebouwde halfelektrische lichte bestelwagen die flexibel emissievrij is, met lage gebruikskosten, een goede actieradius en een ongeëvenaarde duurzaamheid. Na ons succes met de TX in de taximarkt is VN5 nu klaar om een revolutie teweeg te brengen in de groene logistiek. Het laadvolume van de VN5 biedt gemakkelijk plaats aan twee europallets, en de VN5 heeft daarbij een bruto laadvermogen van meer dan 800 kg. “

De VN5 heeft een grote zijschuifdeur aan de zijkant, waar een pallet zijdelings geladen kan worden, plus 60/40 deuren aan de achterzijde. De VN5 heeft een eCity range-extender aandrijflijn, met een 1,5 liter benzinemotor, goed voor 383 km en een elektrische motor en accu goed voor 102 km.

Net als de TX zal VN5 een vergelijkbare kleine draaicirkel hebben die ongeëvenaarde mobiliteit biedt in drukke stadsomgevingen. De VN5 van LEVC is ontworpen om ‘distributie naar de deur’ – niet alleen de laatste mijl – mogelijk te maken, waardoor er een verbinding ontstaat tussen de depots buiten de stad en de stadscentra. Als een distributieroute 75 km is, wat ver boven het gemiddelde ligt, kan de VN5 ongeveer twee keer zoveel ritten en leveringen maken als zijn concurrenten in het segment, door de flexibiliteit te hebben om emissie (en straf)vrij te opereren in de milieuzonevan de stad.

De VN5 zal volgens LECV ook concurrerende eigendomskosten bieden, met service intervallen van 40.000 km en lagere onderhoudskosten dan een gemiddelde dieselbestelauto. De accu’s kunnen met een 50kW lader in 30 minuten worden opgeladen.

De VN5 is ontworpen om twee keer zo lang mee te gaan als de concurrentie. Hij heeft namelijk als eerste in de sector een lichtgewicht gelijmde aluminium carrosseriestructuur, die momenteel ook in TX wordt gebruikt. De beproefde technologie is bestand tegen corrosie en absorbeert twee keer de crashenergie van zacht staal. Daarnaast is de VN5 voorzien van composiet carrosseriepanelen die bestand zijn tegen deuken, kleine schokken opvangen en helpen om het voertuig op de weg te houden. De volledige productie van VN5 zal dit jaar beginnen in de ultramoderne LEVC-fabriek in het vierde kwartaal. Het volume zal naar verwachting 70 procent van de jaarlijkse productiecapaciteit van 20.000 eenheden in beslag nemen.

Of de LEVC ook naar Nederland komt is nog niet bekend.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.