Nieuws

Om de actieradius van de volledig elektrische Volkswagen e-Crafter van advies- en ingenieursbedrijf Tauw optimaal te kunnen benutten, heeft Isfordink Olst bedrijfswageninrichting een duurzame en ultralichte bedrijfswageninrichting ontwikkeld. Hierbij zijn voor het eerst moderne technieken en lichtgewicht materialen gecombineerd in een elektrische bestelauto. Het resultaat is een gewichtsbesparing van ruim 200 kilogram.

De laatste jaren is het ontwikkelen van vernieuwende concepten een belangrijkste activiteit van Isfordink Olst. Dit project is het jongste voorbeeld. Met de inzet van de VW e-Crafter voorzien van ultralichte duurzame bedrijfswageninrichting, wordt een CO2-reductie van 90% per gereden kilometer gerealiseerd (ten opzichte van een conventionele veldwerkbus met dieselmotor).

De Volkswagen e-Crafter voor Tauw heeft een zelfvoorzienend stroomcircuit dankzij drie lichtgewicht zonnepanelen. Die zijn ruim 15 kg lichter dan normaal. Dit betekent onder meer dat de koelkast wordt gevoed met zonne-energie. Door tevens te kiezen voor lichtgewicht en ultradunne zonnepanelen is een fikse gewichtsreductie bereikt ten opzichte van conventionele zonnepanelen.

Door te kiezen voor een Lithium Power Supply (LPS) wordt de 12v & 220v stroomvoorziening verzorgd door een compacte unit, waarin onder meer de omvormer, lithium-ion accu, spanningsbewaking en monitoring zijn geïntegreerd. De forse gewichtsbesparing van 40 kg wordt bereikt door het gebruik van minder componenten en een efficiëntere, lichtere accu. Het systeem wordt bediend door een paneel in de cabine.

Deze Volkswagen e-Crafter heeft geen dynamo meer. Dit betekent dat de accessoire-accu in de LPS niet meer wordt geladen tijdens het rijden. Voor optimaal gebruiksgemak zijn beide laadsystemen gekoppeld: zodra de stekker in de laadpaal wordt geplugd, zal zowel de elektrische auto als de LPS worden geladen.

Een zeer forse gewichtsbesparing van 90 kg is bereikt door het monteren van een inrichting van aluminium in plaats van staal en/of hout. Het systeem in de e-Crafter is een combinatie van system Aluca (Duits premiummerk met 8 jaar garantie) en in samenwerking met Esteq ontwikkelde maatwerkelementen. Naast een forse gewichtsreductie is ook duurzaamheid bereikt; deze inrichting kan meerdere keren worden overgebouwd in de volgende bedrijfswagen.

In plaats van een conventionele houten vloer is een kunststof sandwichvloer gemonteerd, die 55 kg lichter is. Deze vloer is grotendeels hol dankzij een robuust honingraadpatroon. Voor het beschermen van de zijwanden en deuren is ook gekozen voor lichtgewicht kunststof sandwichpanelen in plaats van hout.

Ook in tal van details is het streven naar gewichtsbesparing en duurzaamheid doorgevoerd. De gemonteerde CargoCool klimaatkast is extra geïsoleerd en voorzien van een koelmotor die zeer weinig stroom vraagt. Ook is de maatwerk inrichting voor het opbergen van het veldgereedschap volledig uitgevoerd in aluminium.

Het eindresultaat is een duurzame en ultralichte bedrijfswageninrichting waarbij een gewichtsbesparing van ruim 200 kg is bereikt ten opzichte van een conventionele opzet. De technieken en materialen gebruikt bij deze Volkwagen e-Crafter zijn uiteraard ook toepasbaar op andere merken en modellen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.