Nieuws

General Motors introduceert BrightDrop een nieuw ecosysteem voor goederenvervoer, met een elektrisch palletsysteem èn een elektrische bestelauto. Deze EV600 maakt als eerste bestelauto gebruik van GM’s Ultium platform voor elektrische voertuigen.

BrightDrop is een compleet ecosysteem van producten, software en diensten die logistieke bedrijven moeten helpen om hun goederen efficiënter te verplaatsen. Deze BrightDrop oplossingen zijn ontworpen om bedrijven te helpen hun kosten te verlagen, hun productiviteit te maximaliseren, de veiligheid van hun werknemers en de beveiliging van hun vracht te verbeteren en de algemene inspanningen op het gebied van duurzaamheid te ondersteunen.

“BrightDrop biedt een slimmere manier om goederen en diensten te leveren”, aldus Mary Barra, voorzitter en CEO van GM. “We bouwen voort op onze aanzienlijke expertise in elektrificatie, mobiliteitstoepassingen, telematica en vlootbeheer, met een nieuwe one-stop-shop oplossing voor klanten om goederen op een betere, duurzamere manier te verplaatsen.”

BrightDrop speelt in op de groeimarkt voor online pakket- en voedselbestellingen. Volgens het World Economic Forum zou de vraag naar stedelijke last-mile levering, gevoed door e-commerce, tegen 2030 met 78 procent moeten groeien, wat zou leiden tot een toename van 36 procent van de leveringsvoertuigen in de top 100 steden van de wereld. Tegelijkertijd wordt verwacht dat deze toename van de vraag ertoe zal leiden dat de aan leveringen gerelateerde koolstofuitstoot met bijna een derde zal toenemen.

Om aan deze stijging van de vraag tegemoet te komen en tegelijkertijd de impact op de planeet te verminderen, ontwikkelt BrightDrop een geïntegreerde reeks oplossingen om bijna elk aspect van de levering van de eerste tot de laatste mijl te helpen verbeteren.

Het eerste product dat BrightDrop op de markt brengt, de EP1, zal een elektrische pallet zijn die ontwikkeld is om goederen over korte afstanden gemakkelijk te verplaatsen – bijvoorbeeld van de bestelwagen naar de voordeur van de klant. De EP1, die begin 2021 beschikbaar is, kan helpen om de aanraakpunten van de pakketten, de kosten en de fysieke belasting van de bezorger te verminderen. De EP1 heeft ingebouwde elektrische naafmotoren met instelbare snelheid tot 5 km/h,  afhankelijk van de loopsnelheid van de bestuurder. Hij is wendbaar in krappe ruimtes, draagt en beveiligt ongeveer 23 kubieke meter lading, heeft een laadvermogen van ongeveer 90 kg en heeft verstelbare rekken en afsluitbare kastdeuren.

Het tweede product van BrightDrop is de EV600, een elektrische bestelauto speciaal gebouwd voor de levering van goederen en diensten over langere afstanden. De EV600 zal rijden zonder uitstoot combineren met een reeks geavanceerde veiligheids- en gemaksfuncties die meer gebruikelijk zijn in elektrische consumentenvoertuigen. De EV600 wordt aangedreven door GM’s Ultium-batterijsysteem en heeft een geschatte actieradius van maximaal 400 km op een volledige acculading. Met snelladen van 120 kW DC is per uur 275 km aan reikwijdte bij te laden. Het laadvolume bedraagt maximaal 17 kuub. De EV600 is verkrijgbaar met een totaalgewicht van circa 4,5 ton. De EV600 zit verder vol met veiligheids- en assistentiesystemen. BrightDrop verwacht de EV600’s vanaf begin 2022 aan klanten te kunnen leveren, wel enkel in de Verenigde Staten.

BrightDrop biedt ook een geïntegreerd, cloud-gebaseerd softwareplatform, dat klanten zichtbaarheid en toegang tot hun BrightDrop-producten biedt via zowel web- als mobiele interfaces. De ingebouwde connectiviteit biedt bedrijven gedetailleerde gegevens en inzichten die kunnen helpen bij het verbeteren van de algehele bedrijfsvoering, met inbegrip van de route-efficiëntie, het gebruik van middelen en productupgrades. Chauffeurs en koeriers kunnen de mobiele applicatie gebruiken voor een verscheidenheid aan taken.

De EP1 en EV600 zijn volgens GM nog maar het begin. BrightDrop zal zijn productaanbod in de loop van de tijd blijven uitbreiden met een portfolio van geïntegreerde, emissievrije producten om de efficiëntie verder te verhogen en tegemoet te komen aan de opkomende behoeften van de klant. Een aantal concepten worden onderzocht, zoals een oplossing voor middellange afstanden die meerdere EP1’s transporteert, en een concept voor een snellaadwagen.

BrightDrop is het resultaat van uitgebreid onderzoek en het luisteren naar de uitdagingen waar klanten van de leverancier mee te maken hebben en vervolgens de GM-expertise te gebruiken om echte oplossingen te ontwikkelen. In samenwerking met FedEx Express is al een EP1-pilootprogramma afgerond. Tijdens de pilot konden FedEx Express-koeriers effectief en veilig 25 procent meer pakketten per dag verwerken met de EP1’s. FedEx Express-koeriers deelden de feedback dat de EP1’s gemakkelijk te manoeuvreren waren en de fysieke belasting verminderden.

Met plannen om te blijven innoveren, hebben BrightDrop en FedEx Express nog een pilot gepland in een van de grootste stedelijke centra van de VS dit kwartaal. FedEx Express is ook de eerste klant van de EV600, die later dit jaar hun voertuigen ontvangt.

BrightDrop zal in eerste instantie klanten in de VS en Canada bedienen. Het zal een klantenserviceteam hebben om te helpen met elk aspect van het bedienen en onderhouden van BrightDrop-producten, met inbegrip van het ondersteunen van het opladen en de installatie van de infrastructuur, het adviseren over het upgraden van de diensten en het retrofitten van een huidig wagenpark om te integreren met BrightDrop-producten. De BrightDrop supportdiensten zullen ook assisteren bij het onderhoud, inclusief het beveiligen van onderdelen en het plannen van reparaties.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.