Nieuws

Ford Pro presenteert een geheel nieuwe Transit Courier, waarvan de elektrische E-Transit Courier de belangrijkste versie is. Fords kleinste bestelauto heeft dus een opvolger, maar wel eentje die fors gegroeid is. De E-Transit Courier gaat in het derde kwartaal 2024 in productie. Modellen met een verbrandingsmotor zijn eind dit jaar al leverbaar.

De E-Transit Courier is geheel nieuw ontworpen en ziet er dan ook heel anders uit dan de huidige Transit Courier. Het voertuig lijkt groter en is dat ook, om precies te zijn 180 mm langer. De breedte en de hoogte is op dit moment nog niet bekend, maar Ford Pro topman Hans Schep geeft toe dat de Courier nu dichter bij de Transit Connect staat. “We zien dat de twee segmenten van de Courier en de Connect naar elkaar toe groeien. De nieuwe Transit Courier ligt eigenlijk op de sweetspot van die twee segmenten. Maar ik geloof dat er voor beide voertuigen, de Transit Courier en de Transit Connect, eigen klanten te vinden zijn.” De Courier heeft een hoge motorkap en fraaie LED-verlichting.

De nieuwe dimensies van de (E)-Transit Courier zorgen voor een grotere binnenruimte. Dat komt zeker ten goede van de laadruimte. De laadruimte heeft een lengte van 1803 mm, een groei van 182 mm ten opzichte van de vorige Courier. De hoogte van de laadruimte is met 9 mm toegenomen tot 1253 mm. Tussen de wielkasten is nu 1220 mm ruimte, een groei van maar liefst 208 mm. Dat betekent dat er een europallet tussen de wielkasten past en dat er in totaal nu twee europallets in de laadruimte passen. Dat is ten dele het gevolg van het monteren van een nieuwe achterwielophanging. Er is een doorlaadmogelijkheid in het tussenschot, wat 880 mm extra laadlengte geeft. Het totale laadvolume bedraagt nu 2,9 m3, een stijging van 25 procent. Bijzonder voor een elektrisch voertuig is dat het laadvermogen gestegen is ten opzichte van de vorige versie, van 582 naar 700 kg. Het trekkend vermogen is 750 kg. Aan de voorzijde van de E-Transit Courier is trouwens een ‘frunk’ te vinden, een opbergruimte van 44 liter, voor bijvoorbeeld de laadkabel.

De cabine is eveneens nieuw ontworpen, met een stuur dat qua vorm doet denken aan dat van de nieuwe Transit Custom. Er is een startknop en om de transmissie te bedienen is er een hendel aan de stuurkolom bevestigd. We zien een groot 12 inch scherm op het dashboard, voorzien van Fords Sync4. Er zijn tal van slimme opbergmogelijkheden die we graag een keer in de praktijk uitproberen. Natuurlijk zijn ook alle connectivity opties van Ford Pro leverbaar.

De aandrijflijn van de Ford E-Transit Courier bestaat uit een 100 kW sterke elektromotor, goed voor 290 Nm koppel. Ford Pro wil nog niets kwijt over het accupakket. Niet over de grootte en de actieradius van het voertuig althans, want er wordt nog mee getest. Opladen kan met 11 kW AC en dan is in 5,7 uur te chargen van 10 tot 100 procent. Aan de snellader (DC) is met 100 kW te laden en dan gaat het veel sneller: je laadt 87 km range bij in 10 minuten en van 10-80 procent laden gaat in 35 minuten.

De Transit Courier is voorzien van verbrandingsmotoren. Er is een 1.0 liter benzinemotor van 100 en 125 pk en de 1.5 EcoBlue diesel van 100 pk. Een zesgangs handgeschakelde versnellingsbak is standaard, een automaat is optioneel. De benzine en diesel Transit Courier modellen bieden een standaard laadvermogen tot 678 kg, en een High Payload optie die het maximale bruto laadvermogen verhoogt tot 845 kg. Het maximale aanhangwagengewicht is 1.100 kg voor dieselmodellen en 1.000 kg voor benzinemodellen. Klanten kunnen ook een dubbel cabine-in-van-model kiezen met een achterbank met drie zitplaatsen en een opklapbaar tussenschot voor maximale laadruimte en gebruiksflexibiliteit. Dat klinkt mooi, maar die optie zal in Nederland niet leverbaar zijn.

Alle modellen van de nieuwe Courier zullen worden gebouwd in Craiova, Roemenië, door Ford Otosan. Ford Otosan is Europa’s grootste producent van bedrijfsvoertuigen, met een jaarlijkse productie die tegen 2025 de 900.000 eenheden zal overschrijden.

Prijzen en verdere specificaties worden voor zowel de Transit Courier als de E-Transit Courier op een later tijdstip bekend gemaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.