Nieuws

De komst van de elektrische bestelauto zou een revolutie moeten betekenen in hoe we omgaan met mobiliteit. Maar in de tot nu toe verschenen modellen is daar nog weinig van te zien. De Duitse eBussy kan daar weleens verandering in brengen. Hij is de slimste e-van tot nu toe, en hij is ook nog eens verbazingwekkend goedkoop!

De eBussy is afkomstig van het Duitse bedrijf Electric Brands, dat de elektrische bestelauto daadwerkelijk modulair heeft ontworpen. Standaard heeft de auto een chassis met een cabine, inclusief een aandrijflijn met een standaard 10 kWh accupakket, goed voor 200 km reikwijdte. Optioneel is een pakket met 30 kWh en 600 km actieradius. Om die actieradia te bereiken is de eBussy voorzien van zonnepanelen en recuperatie. De zonnepanelen leveren tot 13 kWh per dag, goed voor 300 km zonder bijladen via een stekker. Alle vier de wielen van de guitig ogende eBussy worden aangedreven. De elektromotor, 15 kW sterk, levert een koppel van 1000 Nm. De maximum snelheid is 90 km per uur.

Interessanter is echter dat de eBussy in tien modulaire en uitwisselbare chassisvarianten te krijgen is. Als gesloten bestelauto, maar ook als personenvervoerder, als camper, maar ook als chassis-cabine, als kipper, ja zelfs als pick-up, en dan ook nog eens als offroad-versie. De carrosserie is zoals gezegd uitwisselbaar, zodat je in principe overdag het voertuig kan inzetten als taxi, en ’s nachts voor goederendistributie. Of welke combinatie je dan ook maar wil…

Het platte gewicht van de eBussy, zonder accu’s, lading of opbouw bedraagt 450-600 kg. Electric Brands claimt echter een laadvermogen van 1000 kg. Daar moet het batterijpakket nog wel van worden afgetrokken, want het totaalgewicht bedraagt echt 1,6 ton. De eBussy is 3.650 mm lang, ongeveer 1.640 mm breed en afhankelijk van de opbouw 1.890 tot 2.040 mm hoog.

De prijs van de eBussy is verbazingwekkend laag. De ‘Freedom’-variant, met een platte laadvloer, is er vanaf 15.800 euro. Daarna lopen de prijzen op tot 28.800 euro voor de Camper. Dat zijn hele nette prijzen, een stuk lager ook dan de nu op de markt zijnde elektrische bestelauto’s. Daarbij geeft Electric Brands tien jaar garantie op de eBussy.

De eBussy is nu te bestellen. De eerste modellen worden naar verwachting in 2021 geleverd.

https://youtu.be/47gWIfC00JM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.