Nieuws

De Duitse start-up Electric Brands gooit al enkele tijd hoge ogen met de Xbus, een elektrische bestelauto met modulaire opbouw. Naast de Xbus presenteerde Electric Brands op de vakbeurs IAA Transportation nog meer interessant nieuws.

De Xbus is inmiddels al te bestellen voor prijzen die beginnen rond de 17.000 euro. We konden nog niet eerder kennismaken met de Xbus maar kunnen dat op IAA Transportation wel doen. Het voertuig maakt een nette, solide indruk. De cabine heeft een op zijn best spartaanse, als je het positief wilt zeggen ‘lean’ inrichting, maar dat past wel bij last mile voertuigen als deze. Wat minder past zijn de kleine ruiten. Naar voren en opzij is het zicht niet al te best, juist iets wat je nodig hebt in de stad. De kleine buitenspiegels zijn ook niet echt optimaal. Graag zouden we de Xbus eens aan een rit onderwerpen.

Maar vervoer op de last mile kan ook nog wel wat kleiner, vindt Electric Brands en daarom prestenteert het de Xbus S, een prototype dat wat kleiner is dan de Xbus maar uitgaat van hetzelfde modulaire concept. De Xbus S heeft een elektronisch geregelde vierwielaandrijving, vooraandrijving of achteraandrijving. De accu heeft een totale capaciteit van maximaal 18,4 kWh, waarvan 8,4 kWh permanent beschikbaar is. Optioneel kan de accucapaciteit worden uitgebreid met nog eens 10 kWh door middel van verwisselbare accu’s. De Xbus S is ca. 3.200 mm lang, ca. 1.430 mm breed en ca. 1.730 mm hoog. Afhankelijk van de opbouw heeft de Xbus S een laadvermogen met chauffeur van ongeveer 750 kg en heeft hij een laadvolume van maximaal 1.656 liter. De Xbus S voorziet deels in zijn eigen energie: tot 6 m² aan zonnepanelen zijn in de opbouw geïntegreerd. De actieradius bedraagt tot 120 km. De fabrikant wijst erop dat de genoemde gegevens en specificaties voorlopig en onder voorbehoud zijn. De geplande levering staat gepland voor 2024.

De Evetta Cargo bespraken we al eerder kort op Bestelauto, maar nu konden we het voertuig voor het eerst in het echt zien. Opvallend is natuurlijk de voordeur. In- en uitstappen is uniek en, we zeggen het maar meteen, vereist enige lenigheid. De deur openen kan overigens met een app. De wielbasis van de Evetta Cargo is ongeveer 2.000 mm. Hij is ongeveer 1.500 mm breed, 1.800 mm hoog en 3.500 mm lang. De laadruimte alleen al is 1.500 x 1.300 x 1.000 mm. De Evetta Cargo heeft een draaicirkel van ca. 9 m. Het voertuig heeft inclusief de accu (14 KWh) ca. 800 kg. Een laadvermogen van ca. 600 kg is mogelijk, het laadvolume bedraagt 1950 liter. De topsnelheid is 90 km/u en de actieradius is maximaal 150 km. Opladen duurt drie tot vijf uur bij 230 V via een normaal stopcontact. Het interieur is goed verzorgd, met nette stoelen en slimme voorzieningen als USB-poorten en draadloos laden van de smartphone. Er is zelfs cruise control aanwezig. Als we achter het stuur zitten zien we dat ook de Evetta maar kleine spiegeltjes heeft, dus moet de bestuurder in de stad echt goed om zich heen kijken. ElectricBrands geeft op de Evetta twee jaar garantie. Alle technische gegevens zijn overigens nog indicatief en kunnen nog worden gewijzigd. Er zijn ook eerste details over het productievolume van de Evetta’s: Vanaf 2023 zijn 5.000 eenheden gepland en vanaf 2024 30.000 tot 40.000 Evetta’s per jaar. De prijs van de Evetta Cargo zal naar verwachting 19.990 euro bedragen.

Op de stand stond ook nog de Evetta Delivery, een soort pizzadoos op wielen speciaal ingericht als pizza delivery voertuig. Het ziet er superschattig uit al vragen we ons af wat dit voertuig voor heeft op een goed uitgevoerde cargobike.

Een derde primeur op de stand van Electric Brands is de Nito C+S, een elektrische scooter voor wat zwaardere taken. De Nito C+S (Cargo + Share) moet inzetbaar zijn voor licht goederenvervoer of voor werk in de stad. De scooter heeft een 72V, 35AH lithium-ion batterij om een 4KW naafmotor aan te drijven. Er komen twee modellen van de Nito C+S: De C+S.5 L1 rijdt maximaal 45 km/u, terwijl de C+S.10 L3 maximaal 90 km/u haalt. De Nito C+S kan belading tot 100 kg aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.