
Citroën, Opel en Peugeot brengen dit najaar elk de elektrische variant van hun bestelauto’s Jumpy, Vivaro en Expert op de markt. Opel was de allereerste met een rijdbaar productiemodel, en dus toog Bestelauto naar Rüsselsheim.
Een evenement houden in Corona-tijd, da’s een opgave. En dus maakte Opel een groot warehouse vrij om de aanwezigen maar zoveel mogelijk afstand van elkaar te laten nemen. Dicht op elkaar zitten voor de persconferentie was er ook niet bij. In een halve cirkel rond een podium en screens stonden zo’n twintig Vivaro-e’s geparkeerd. Daar werd ook Bestelauto in geacht plaats te nemen. Voordeel: direct na de voordracht konden we de startknop induwen en de hal uit rijden. Lekker efficiënt.

Geen zenuwen meer
De Vivaro-e is technisch hetzelfde als de modellen van Citroën en Peugeot, dus alles wat u hier leest over de elektrische Vivaro, geldt ook voor de e-Jumpy en e-Expert. Meteen bij het wegrijden valt op hoe stil het in de cabine van de Vivaro-e is. Sturen gaat lekker licht, het vermogen uit de 100 kW sterke elektromotor wordt snel doorgegeven aan de voorwielen. Het koppel, altijd beschikbaar maar netjes afgeregeld, bedraagt 260 Nm. De elektromotor haalt zijn energie uit het accupakket, dat naar keuze 50 kWh of 75 kWh groot is. Met 50 kWh is de reikwijdte 230 km, met 75 kWh 330 km. Dat betekent dat zenuwachtig naar het metertje (of display eigenlijk) verleden tijd is. Met zoveel actieradius kunnen de meeste bestelautogebruikers prima uit de voeten op een werkdag. Moet je toch even bijladen tussendoor, dan duurt dat bij een 100 kW snellader voor het 50 kWh maximaal 30 minuten en voor de 75 kWh optie max. 45 minuten. Zet je de auto aan de paal, thuis of bij het bedrijf, dan moet je op wat meer tijd rekenen. Opel merkt op dat het dealers graag laat meedenken bij de keuze van een laadfaciliteit. Bovendien is er de Free2Move app, waarmee duidelijk te zien waar de dichtstbijzijnde publieke laadpaal is. De Opel Connect app helpt om laadsessies in de gaten te houden met de smartphone, maar je kan er ook op afstand de auto mee vergrendelen of de verwarming (of airco) alvast aanzetten.
Standje B
We zijn de grote hal inmiddels al een tijdje uit. In het interieur van de Vivaro-e is er maar weinig verschil te merken met de gewone Vivaro. Er is keyless entry, met een startknop dus, en een pook is vervangen door drukknoppen voor de bediening van de automatische transmissie. Daarnaast zien we nog een knop, waarmee drie verschillende rijmodi kunnen worden geselecteerd: Eco, Normal en Power. Best logisch, want je hebt niet altijd het maximale vermogen van de motor nodig. In de stad bijvoorbeeld kun je prima met Eco of Normal rijden. Wie even snel wil inhalen of haast heeft op de snelweg, kiest Power. De mate van regeneratie, het teruggeven van energie bij ‘gas los’ of remmen, wordt steeds sterker bij Normal en Eco. Naarmate de accu’s leger worden, wordt het ‘afremmen op de motor’ steeds sterker. Bij volle accu’s ondervonden wij veel minder regeneratie. Wie echt veel energie wil terugwinnen, drukt op de knop met de letter ‘B’ bij de transmissie. Dan is het nog veel beter mogelijk om zonder het rempedaal aan te raken rond te rijden. Volgens Opel is met slim regenereren de actieradius (bij het 75 kWh-pakket) te vergroten tot wel 470 km.
Dubbele cabine
De eerste Vivaro-e waar Bestelauto mee reed was een uitvoering met dubbele cabine. Slim om die meteen te leveren, want veel ondernemers willen zo’n dubbele cabine. Maar er is ook een gesloten bestelauto, een combi-versie, een chassis-cabine, een platform-cabine en zelfs een personenwagenversie in de vorm van de Zafira-e Life. De Vivaro-e is er in gesloten versie in drie lengtes, de L1, L2 en L3. Afhankelijk van de lengte is het laadvermogen 1000 tot 1275 kg. Dat is best netjes, als je bedenkt dat de diesel-Vivaro 1405 kg mee mag nemen. Het totaalgewicht van Vivaro-e ligt tussen de 2800 en 3100 kg. Ook is de montage van een trekhaak mogelijk, er mag dan 1000 kg aan gehangen worden.
Zwaartepunt
De Vivaro-e rijdt net zo makkelijk als de dieselversie. Geen zorgen daarover. Hij ligt stevig op de weg omdat het accupakket onder de auto hangt, zeg maar tussen de voor- en achteras. Dat zorgt voor een laag zwaartepunt en derhalve een goed gevoel met het wegdek. Het is zeker niet onprettig. Van elektrische auto’s hoor je immer dat ze zo ‘lekker stil’ zijn. Dat is de Vivaro-e ook, maar dan vooral bij lage snelheden. Op de snelweg zorgen geluiden van banden en windgeruis voor een net zo hoog geluidsniveau als bij een fossiel aangedreven auto. De Vivaro-e heeft bij lage snelheden wel een fraai zoemend geluid dat voetgangers en fietsers kan waarschuwen. Een langzaam rijdende Vivaro-e hoor je anders echt niet aankomen!
Mooi, zo’n Vivaro-e, maar wat kost hij dan? De prijslijst begint bij 30.599 euro. Daar krijgt je een S of te wel een L1-versie voor, met een 50 kWh accupakket en een laadvermogen van 1000 kg. Wil je 75 kWh aan accu’s, dan ga je automatisch naar de L2 en een prijs van 38.999 euro. Een dubbele cabine is er als L3 met 50 kWh vanaf 34.999 euro. Wie een dubbele cabine met 75 kWh wil, moet 42.399 euro betalen. Voor personenvervoer (9 man) is er de Combi, vanaf 35.499 euro. Standaard heeft de Vivaro-e een garantie van 8 jaar op het voertuig en 160.000 km op de accu’s. Rondkijken bij de equivalenten van deze Vivaro-e heeft nut: de andere auto’s, van PSA en Toyota, verschillen fiks in prijs en garantie.