
Net voor Corona losbrak in Europa, kon Bestelauto de nieuwe Volkswagen Caddy zien. Dat was eind februari. Midden in de tweede Coronagolf konden we, voorzien van negatieve COVID-19 test en het onvermijdelijke mondkapje, met de nieuwe Caddy rijden in Zuid-Duitsland.
De Volkswagen Caddy is geheel vernieuwd, van de vloer tot het dak. De vloer is niet het meest populaire onderdeel van een bestelauto, maar bij deze Caddy beginnen we er toch even mee. De nieuwe Caddy staat op het MQB-platform, hetzelfde als bij de Golf 8. Het zorgt ervoor dat de Caddy nu voorzien kan worden van de modernste technologie en daarmee nu eens niet achter de personenauto’s aanhobbelt. De achteras van de Caddy is volledig nieuw, met onder meer een panhard-stang en schroefveren in plaats van bladveren.
De Caddy generatie 5 heeft echt een nieuw gezicht, met een wat lagere, stompere neus. Het front is voorzien van een nieuwe bumperpartij, uitlopend in een soort honingraatstructuur naar onderen toe. Fraaie, vrij smalle lampen en een gesloten grille met het nieuwe VW-logo kenmerken de voorzijde van de Caddy. LED-verlichting is optioneel. De lijnen die komen uit de koplampen lopen naadloos door in de lijnvoering op de voorspatborden. Daar, en ook in de lijn die over de hele zijkant van de carrosserie van de Caddy, is te zien dat Volkswagen echt een heel nieuwe koets heeft ontworpen. Aan de achterzijde zien we verticale, vrij smalle lichtunits. Ook hier is LED-licht mogelijk. Op de deurhendelunit op een van de achterdeuren staat groot de naam van het nieuwe model: CADDY.
Breedte
Doen we die deuren open, dan zien we een laadruimte die een klein beetje in dimensie is gegroeid, maar niet zoveel als je zou verwachten op basis van de 73 mm langere wielbasis. Tussen de wielkasten past nu een europallet in de breedte, er is in totaal 123 cm ruimte. Er kunnen zelfs al in de normale Caddy al twee europallets achter elkaar liggen. In de Caddy Maxi, die pas volgend jaar komt, past vanzelfsprekend nog meer lading. Daar kan zelfs een europallet door de grote zijschuifdeur worden geladen.
Telefoon
Ook de cabine van de Caddy is volledig nieuw. Opvallend aan het dashboard is de vele bergruimte op het dashboard, tegen de voorruit. De nieuwe stoelen zitten prima en geven goede steun aan de bovenbenen. We zien voor ons een fraaie digitale cockpit. Optioneel is die helemaal voorzien van LED-displays, in onze Caddy demo zien we nog analoge klokken. In het dashboard rechts van het stuur zien we een groot 10 inch scherm. De passagiersstoel is neerklapbaar en krijgt zo een tafelfunctie. Ook in het midden, tussen de twee stoelen, is een brede console met voldoende opbergruimte, maar ook een startknop en een elektrische handrem. Wie kiest voor een DSG7-transmissie, krijgt niet langer een grote pook, maar een heel klein bedieningsknuppeltje. Het zorgt voor veel meer bewegingsruimte tussen de stoelen. Onze telefoon kunnen we draadloos opladen. Slim is dat er over de telefoon weer een klepje kan, zodat je niet kunt zien wat er op het telefoonscherm gebeurt. Opvallend is de plek van de bediening van lampen en voorruit- en achteruitverwarming. Die unit zit links naast het stuur, boven in het dashboard. Het is best een logische plek, en alles is goed te bedienen. De ergonomie in de nieuwe Caddy is sowieso goed voor elkaar.
Dubbel Adblue
Er zijn voor de Caddy drie TDI-diesels die nu al voldoen aan de hoogste Euro 6 emissie-eisen. Er zijn drie vermogensvarianten: 75 pk, 102 pk en 122 pk, naar keus gekoppeld aan een handgeschakelde zesgangs versnellingsbak dan wel de 7DSG automaat. De dieselmotoren zijn voorzien van twee SCR-katalysatoren. Er wordt tweemaal Adblue gespoten. Door deze nieuwe vinding, een primeur van VW, zou de NOx-uitstoot tot een minimum worden teruggebracht. De Adblue-consumptie zou met slechts 5 procent stijgen. Er is ook een 1.5 TSI benzinemotor van 116 pk. Een Caddy als plug-in hybride ev staat gepland voor 2022, misschien 2023. Puur elektrische aandrijving komt in de vorm van de ID.Buzz Cargo. Volkswagen laat weten vooralsnog niet in te zetten op waterstof als brandstof voor haar bestelauto’s.
Stabiel
In München kunnen we als eerste rijden met een Caddy Cargo met de nieuwe 2.0 TDI diesel van 122 pk, het hoogste vermogen. Ook hebben we de DSG-transmissie aan boord. De aandrijflijn houdt zich tijdens onze rit heel stil. Het meest onder de indruk zijn we van het weggedrag van de Caddy. Het onderstel zorgt voor een zeer comfortabele rit. De bochtenstabiliteit is erg goed en al rijdend bedenken we dat dit misschien wel de best rijdende besteller in zijn segment is, al toetsen we dat graag eens in een multitest. Onderweg kunnen we ook de nieuwe assistentiesystemen uitproberen. Lane Assist is handig op de snelweg. Spelen met het stuur loslaten wordt snel afgestraft door een irritant piepsysteem. Trailer Assist, dat we al kennen van de Crafter, is ook een slimme optie. Adaptive Cruise Control vinden we helaas niet op onze demo-Caddy. Ook dat moet dan maar een andere keer. In het uitgebreide multimediasysteem zien we dat er met WeConnect ook talrijke mogelijkheden zijn tot slimme connectiviteit voor zowel chauffeur als wagenparkbeheerder.
Na de 122 pk rijden we ook nog even met de lichtste diesel, de 75 pk versie met een handgeschakelde zesbak. Ook die voldoen prima. De 75 pk versie van de Caddy wordt het eerste leverbaar, waarschijnlijk als u deze woorden leest. De Economy Business variant daarvan gaat 14.700 euro kosten. Andere versies volgen in december. Voor zowel de goedkoopste als de duurste Caddy geldt dat hij, en ook dat is nieuw, standaard 4 jaar fabrieksgarantie krijgt.