Nieuws

Hoe kunnen ondernemers in Amsterdam hun bestemming bereiken zonder om te rijden of vast te lopen? Dat kunnen ze zien op de interactieve kaart bereikbaarheid.amsterdam.nl. De kaart toont voor elke bestemming welke ontheffingen nodig zijn en welke verbodsborden je tegenkomt. De kaart levert maatwerk op basis van voertuigkenmerken.

In Amsterdam staan meer dan 1.500 verkeersborden die de bereikbaarheid van de stad voor vrachtwagens beïnvloeden. Bijvoorbeeld vrachtwagenverboden en beperkingen van hoogte, lengte, breedte, gewicht en aslast. Daarnaast heeft Amsterdam een Milieuzone en een Zone Zwaar Verkeer. De invloed van al deze voorwaarden verschilt per (vracht)voertuig. Daarom levert de gemeente maatwerk met de interactieve kaart

Noodzaak ontheffingen

Op basis van een kenteken haalt Amsterdam de voertuigkenmerken op uit de open data van RDW. De gebruiker kan die gegevens aanpassen. Bijvoorbeeld als een voertuig niet beladen is tot de maximaal toegestane massa. De kaart laat zien of er ontheffingen nodig zijn voor de Milieuzone of de Zone Zwaar Verkeer. De kaart toont ook de noodzaak van RVV-ontheffingen, bijvoorbeeld als sprake is van een vrachtwagenverbod. Met een Verkeersontheffing RVV (Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens) mag u ergens rijden waar dat normaal niet mag.

Heeft u geen kenteken bij de hand, zoek er dan een via www.kenteken.tv/laatstekenteken.php#bedrauto.

Delen van data

In de kaart zijn alle 1.500 verkeersborden gekoppeld aan het wegennetwerk. De vervoerder kan zien waar de relevante verkeersborden staan. En nog veel belangrijker: welk deel van de stad is nog bereikbaar voor zijn/haar voertuig? In de Logistieke strategie spreekt Amsterdam uit verder te willen gaan met digitalisering en data. De bereikbaarheidskaart is een eerste stap op weg naar het delen van data met de logistieke sector.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.