
Hyundai heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat het totaalgewicht van een lichte bedrijfsauto met elektrische aandrijving permanent meet om de elektrische motoren zo optimaal mogelijk in te zetten.
Het systeem stelt de bedrijfsauto in staat om heel precies de actieradius aan zijn bestuurder te vertellen en precies het goede koppel af te geven om de gewenste snelheid te behouden.
De ontwikkeling van het systeem is volgens Hyundai een primeur voor de auto-industrie en maakt gebruik van acceleratiesensoren om de instellingen van het voertuig te optimaliseren op basis van de huidige schatting van het maximumgewicht.

De mogelijkheid om het totaalgewicht van een rijdend voertuig te berekenen betekent dat de koppeloutput van een elektrisch voertuig kan worden geoptimaliseerd om het geschatte resterende bereik te maximaliseren. Dit vermindert mogelijke wielspin en verminderde tractie wanneer een voertuig minder lading vervoert, waardoor de efficiency toeneemt. De nieuwe technologie maakt ook veranderingen in koppeloutput mogelijk op basis van topografie, waardoor de hoeveelheid koppel wordt gewijzigd die nodig is om een voertuig bergop te rijden op basis van zijn brutogewicht. De sensoren stellen bedrijven in staat om onnodige voertuiggerelateerde kosten te verminderen.

Hyundai ontwikkelde deze technologie omdat het zich realiseert dat er een andere aanpak nodig is als het gaat om het ontwikkelen van elektrische bedrijfsvoertuigen. “We bereiden ons voor op een toekomst waarin we EV-bedrijfsauto’s kunnen aanbieden die optimaal werken onder een gegeven wegconditie en ongeacht hoeveel lading het vervoert. Deze voertuigen zullen zeer zuinig zijn om mee te werken.”
Hyundai is van mening dat kunnen concurreren op kosten en tarieven de sleutel is om succesvol te kunnen zijn met elektrische lichte bedrijfsvoertuigen. Daarom heeft Hyundai voor dit systeem ook gebruik gemaakt van acceleratiesensoren en niet van gewichtssensoren, zodat het ook kan worden toegepast op voertuigen zonder luchtvering.
Met behulp van versnellingssensoren wordt het bruto gewicht geschat aan de hand van de versnellingswet van Newton. Kortom, hoe minder massa en meer energie er op de materie wordt gezet, des te sneller gaat het. Dus, wanneer een object met een constante snelheid wordt voortgeduwd, kan het gewicht van het object worden berekend, afhankelijk van de versnellingssnelheid. Via dit proces schat het voertuig de afstand die het kan rijden en past het de maximale koppeloutput aan. De geschatte schatting van de actieradius is gebaseerd op de nauwkeurige meting van het huidige gewicht en de snelheid van het voertuig, waardoor de efficiëntie voor bedrijfsgebruik wordt verhoogd.

Wanneer het voertuig bijvoorbeeld zwaar wordt belast, informeert het voertuig de bestuurder automatisch over het geschatte rijbereik om een voldoende lange levensduur van de batterij te verkrijgen om de bestemming veilig te bereiken.
Hyundai Motor Group is momenteel volop bezig om milieuvriendelijke bedrijfsvoertuigen te ontwikkelen om bij te dragen aan wereldwijde reductie van broeikasgassen. Vorig jaar ondertekende Hyundai Motor Group een MOU met het Zwitserse bedrijf H2 Energy om een joint venture op te richten, Hyundai Hydrogen Mobility, waarmee het gedurende vijf jaar duizend heavy-duty brandstofcel-elektrische trucks zal leveren.