Nieuws

Mercedes-Benz start eigen sloopregeling

Mercedes-Benz komt ondernemers tegemoet met een eigen sloopregeling voor bestelauto’s. Ondernemers die hun huidige bestelauto inruilen voor een nieuwe, profiteren van 1.500, euro slooppremie. Deze regeling geldt voor alle bestelauto’s die voor 1999 geregistreerd zijn, ongeacht het merk. Hiermee loopt Mercedes-Benz vooruit op een mogelijke sloopregeling van de Nederlandse overheid.

Met de sloopregeling van Mercedes-Benz wordt het voor ondernemers financieel aantrekkelijk om een oude, meer vervuilende bestelauto in te ruilen voor een schone Mercedes-Benz die ten minste voldoet aan de Euro 4-emissienorm.

Steeds meer steden en gemeenten voeren naar aanleiding van het milieuconvenant een milieuzone in, waar binnen vanaf 2010 alleen schone voertuigen worden toegestaan. Ondernemers zijn dus genoodzaakt om ervoor te zorgen dat hun wagenpark uit ‘schone’ voertuigen bestaat.

Mercedes-Benz wil met een eigen sloopregeling de aanschaf van schone voertuigen stimuleren. Op bestelwagens met een bouwjaar van vóór 1999, geldt een slooppremie van 1500 euro. Bovendien betaalt Mercedes-Benz Nederland voor iedere gerecyclede bestelwagen een verwijderingsbijdrage aan Auto Recycling Nederland voor de sloop. Hiermee wordt definitief voorkomen dat de vervuilende voertuigen weer op de weg verschijnen. De inschatting van de importeur is dat er meer dan 100.000 bestelwagens rondrijden die geregistreerd zijn voor januari 1999.

Onderzoek van Bovag heeft uitgewezen dat 5 procent van het Nederlandse wagenpark verantwoordelijk is voor 40 procent van de uitstoot. Daarom wordt er in de Tweede Kamer al langer gesproken over een sloopregeling om de sloop van oudere, vervuilende auto’s te stimuleren. Belangenorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland, EVO en TLN kunnen zich goed vinden in het plan, maar benadrukken dat een passende regeling vooral nodig is voor ondernemers met bestelauto’s. Mercedes-Benz Nederland loopt met de eigen sloopregeling vooruit op de eventuele besluitvorming van de Nederlandse regering. Eerder dit jaar in Duitsland bleek de invoering van een soortgelijke sloopregeling voor de particuliere automobilist een groot succes. Inmiddels is ook in Italië deze stimuleringsmaatregel van kracht.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.