Nieuws

Midden-Drenthe tankt blauwe diesel

De gemeente Midden-Drenthe gaat haar voertuigen verder verduurzamen. Voor nieuw aan te schaffen bestelauto’s kiest de gemeente een nieuwe vorm van brandstof: blauwe diesel, Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Hiermee is Midden-Drenthe de eerste gemeente in Drenthe die gebruik gaat maken van deze brandstof.

Wethouder Jan Schipper: “We vinden het als gemeente belangrijk om te kiezen voor een duurzame brandstof. Een duurzame brandstof als blauwe diesel zorgt voor  90 procent minder CO2-uitstoot dan gewone diesel en is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast wordt blauwe diesel gemaakt van duurzame grondstoffen zoals frituurvet en afval uit de papier- en houtindustrie. Een mooie bijkomstigheid is dat blauwe diesel ook daadwerkelijk blauw van kleur is”.

De gemeente gebruikt dieselvoertuigen zoals pick-ups en bestelauto’s voor het vervoer van zwaar materieel. De trekkracht waarover de dieselvoertuigen beschikken is nodig voor gebruik van de middelzware en zware aanhangers achter de pick-ups en bestelauto’s. Voor deze voertuigen kiest de gemeente voor een duurzame vorm van brandstof, blauwe diesel. Daarnaast gebruikt de gemeente voor het houden van toezicht voertuigen op CNG (Compressed Natural Gas)/groen gas.

In 2019 start de gemeente een pilot van een jaar voor een deel van de dieselvoertuigen. Na dat jaar vindt er een evaluatie plaats. Valt de pilot positief uit dan bestaat de mogelijkheid om volledig over te gaan op dieselvoertuigen op HVO.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.