Nieuws

Een alliantie van veiligheids- en milieugroepen heeft de EU opgeroepen om een einde te maken aan de mazen in de wetgeving waardoor pick-uptrucks van Amerikaans model in Europa kunnen worden verkocht.

Volgens de milieuclubs, die een brief aan de Europese Commissie hebben geschreven, voldoen deze voertuigen niet aan de algemene veiligheidsverordening van de EU voor 2019 of de CO2-normen voor auto’s en bestelwagens van de EU. Importeurs maken echter gebruik van de maas in de individuele voertuiggoedkeuring om steeds grotere aantallen pick-ups naar Europa te brengen.

RAM pick-up

Vorig jaar werden 6.800 van deze pick-ups en oversized terreinwagens goedgekeurd voor de Europese wegen, waarvan de overgrote meerderheid import was – meer dan het dubbele van het aantal dat in 2019 werd goedgekeurd. Dodges van het type RAM vormen 60 procent van deze voertuigen. De Stellantis Group, waar RAM tegenwoordig toe behoort, registreerde er tussen 2019 en 2022 14.000 in Europa.

De gemiddelde Dodge Ram weegt naar berekening van de milieuclubs 2.600 kg en stoot drie keer meer uit dan de gemiddelde Europese auto. Ze zijn bijna zes meter lang, twee meter hoog en meer dan twee meter breed.

James Nix, manager voertuigen bij Transport&Environment: “Een dodelijk Amerikaans importproduct vindt zijn weg naar de Europese straten. Er worden nu twee keer zoveel ultragevaarlijke en ultravervuilende pick-up trucks in de EU geïmporteerd via het achterpoortje van de individuele voertuiggoedkeuring als vier jaar geleden. De EU verbiedt de import van zaken als gechloreerde kip, maar biedt nog steeds een achterdeur voor monster pick-up trucks die niet voldoen aan de Europese veiligheids- en vervuilingsnormen. Politici moeten deze mazen nu dichten om levens te redden.”

De Amerikaanse voertuigfabrikanten werken inmiddels ook hard aan uitstootvrije pick-up trucks, zoals de Ford F150 Lightning, die Bestelauto vorig jaar een dag uitprobeerde. Ook RAM werkt aan een elektrische versie van hun pick-up truck. De milieuclubs laten die ontwikkeling onvermeld in hun brief.

Ford pick-up

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.