Nieuws

De bestverkochte bestelauto met een volledig elektrische aandrijving in 2019 was de Nissan e-NV200. In totaal werden er 455 exemplaren nieuw geregistreerd. De nummer 2, de Renault Kangoo ZE, volgt met 309 exemplaren op respectabele afstand. Dat blijkt uit cijfers van de RAI Vereniging.

De winst van de e-NV200 stemt enigszins tot verbazing. Het basismodel van deze Nissan stamt al van 10 jaar geleden. De elektrische variant, de e-NV200, ziet er wel wat hipper uit dan de dieselaangedreven versie en hij kreeg in 2018 een verbeterde aandrijflijn met een 40 kWh accupakket en een actieradius van 275 km.

De Renault Kangoo ZE is eigenlijk de enige die qua nieuwregistraties nog enigszins in de buurt kan blijven van de Nissan. Hij werd 309 keer verkocht in 2019 in ons land. Op plek drie staat niet één auto, maar een hele reeks. Onder ‘Overige modellen’ vallen 297 elektrische bestelauto’s die niet vallen onder een van de grote merken. Ombouwvarianten, veelal uitgevoerd door andere bedrijven dan de officiële importeurs, horen hier bij.

Nieuwkomers op de ‘elektrische’ markt hebben nog geen potten kunnen breken. Volkswagen verkocht van de eCrafter 35 stuks, van de technisch gelijke MAN eTGE werden vijf exemplaren verkocht. Renault deed het met de Master ZE (62 stuks) beter. De Mercedes-Benz eVito is een nieuwkomer die al wel 50 keer over de toonbank ging. Van de Peugeot Partner (42) en de Citroën Berlingo (22) werden van het oude model toch nog flink wat exemplaren verkocht.

Hoop voor nieuwkomers is er ook. Opel verkocht in december 2019 één exemplaar van de elektrische Vivaro. Interessant wordt het (plug-in) hybride bestelauto’s. Ford verkocht van de nieuwe PHEV Transit Custom alvast één exemplaar; ook Toyota zette één exemplaar van de RAV4VAN op hybridebasis weg.

Aardgas (CNG) als alternatieve brandstof is nog altijd niet echt doorgebroken in Nederland. De verkopen zijn dan ook magertjes, met als uitschieter de Volkswagen Caddy met 281 nieuw geregistreerde exemplaren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.