Nieuws

Er komt meer geld beschikbaar om elektrisch rijden voor particulieren en ondernemers aantrekkelijker te maken. Het kabinet wil zo meer mensen de kans geven een elektrische auto te kopen of leasen, nieuw of tweedehands. Dat schrijft staatssecretaris Van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Van Weyenberg trekt 28 miljoen extra uit voor de aanschaf van een emissievrije bestelauto’s.

 Van Weyenberg: “Veel meer mensen krijgen de komende drie jaar een steuntje in de rug bij de overstap naar een elektrische auto. Dat is mooi. Ik wil snel stappen maken om elektrisch rijden voor iedereen aantrekkelijk te maken. Daarmee maken we ook meters voor het klimaat en tegen stikstofproblemen.”

De komende drie jaar komt er daarom 80 miljoen euro bij voor nieuwe elektrische personenauto’s, en 10 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s. Vanaf 1 januari 2022 is er ongeveer drie keer zoveel budget voor particulieren dan aanvankelijk gepland.

Omdat de prijzen van elektrische auto’s dalen en omdat er meer animo is dan gedacht heeft het kabinet er, mede op advies van de sector, voor gekozen het subsidiebedrag per nieuwe auto omlaag te doen. In 2022 wordt dat 3350 euro, in plaats van de geplande 3700 euro. De jaren erna daalt dat verder. Voor tweedehands blijft het 2000 euro.

Van Weyenberg trekt 28 miljoen extra uit voor de aanschaf van een elektrische bestelauto. Ondernemers kunnen nu al tot 5000 euro subsidie krijgen bij de overstap naar een bestelauto die elektrisch of op waterstof rijdt. De verwachting is dat steeds meer ondernemers daar gebruik van willen maken, in aanloop naar 2025. Steden mogen vanaf dan zones aanwijzen waar alleen schone bestelbussen mogen rijden. In de jaren 2023 en 2024 trekt het kabinet daarom extra geld uit om de overstap naar zo’n elektrische of waterstofbestelauto voor de timmerman, pakketbezorger of glazenwasser aantrekkelijker te maken.

De extra miljoenen van Van Weyenberg zijn opvallend. Hij mag dan wel verwachten dat meer ondernemers een elektrische bestelauto willen aanschaffen, vooralsnog loopt het niet echt storm. Van de 22 miljoen euro die was gereserveerd voor de aanschaf van elektrische bestelauto’s in 2021 is eind september nog niet eens de helft gebruikt door ondernemers. Op 21 september, Prinsjesdag, waren 1035 aanvragen voor 2.262 bestelauto’s met een totale claim van 9.517.273,39 euro.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.