Nieuws

Brigade Electronics heeft afgelopen week haar Quiet Vehicle Sounder (QVS) geïntroduceerd, een luidsprekersysteem dat is ontworpen om het aantal door hybride/elektrische voertuigen veroorzaakte aanrijdingen met voetgangers terug te dringen.

Het is bekend dat elektrische voertuigen zo weinig rijgeluid maken dat voetgangers en fietsers ze vaak niet horen aankomen. Bijzonder riskant, zo heeft Bestelauto zelf meerdere malen kunnen ervaren.

De Quiet Vehicle Sounder, in de automotive markt bekend als AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System oftewel akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem), simuleert het geluid van een verbrandingsmotor door een combinatie van bbs-tek White Sound-frequenties en tonale geluiden uit te zenden.

De meeste hybride/elektrische voertuigen zijn bij snelheden van minder dan 20 km/u vrijwel geruisloos en de kans is groter dat zij ongevallen veroorzaken met kwetsbare weggebruikers die het voertuig niet horen naderen. Rapporten schatten dat de kans dat een hybride/elektrische auto een voetganger aanrijdt 22 procent hoger is dan bij een auto met verbrandingsmotor.

De Quiet Vehicle Sounder past de scherpte van het signaal aan de snelheid van het voertuig aan en imiteert het geluid dat een verbrandingsmotor maakt tijdens het accelereren en afremmen – een geluid dat een kwetsbare weggebruiker makkelijk herkent als een auto.

“Het is een groot genoegen om op een groeiende markt een bekroonde oplossing te introduceren die de gevaren van stille voertuigen zal wegnemen. Geluid draagt in hoge mate bij aan veiligheid op onze wegen, maar elektrische en hybride voertuigen zijn stil”, aldus Philip Hanson-Abbott, Managing Director van Brigade.

De Quiet Vehicle Sounder is wereldwijd verkrijgbaar en kan op de meeste oudere commerciële voertuigen gemonteerd worden. De QVS werkt op 12 of 24 volt, dus zal niet teveel spanning uit de accu van een elektrisch/hybride voertuig trekken.

De QVS komt trouwens op een prima moment op de markt. Komende zomer moeten alle nieuwe elektrische voertuigen in Europa een akoestisch signaal hebben. Daarbij sluit de QVS voor de aftermarket prima aan.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.