Nieuws

Stellantis gaat in haar fabriek in het Franse Hordain vanaf 2024 de waterstofversies van de Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Vivaro in serieproductie nemen. Dat heeft Stellantis CEO Carlos Tavares gezegd bij een bezoek aan de fabriek.

“Ik ben erg trots op het werk van het management en de werknemers van Hordain, die van hun fabriek de eerste ter wereld hebben gemaakt die drie soorten aandrijvingen combineert, mogelijk gemaakt door de flexibiliteit van ons productiesysteem. Dit bewijst het engagement van Stellantis om in Frankrijk te investeren in de nieuwste technologieën en CO2-neutrale mobiliteit te ondersteunen op basis van het ‘One Company’-principe”, aldus Tavares. “Stellantis is erin geslaagd de volgende stap te zetten in de geschiedenis van de auto-industrie, in een overgang die samen met onze sociale partners wordt beheerd in onze 12 industriële vestigingen in zeven Franse regio’s, waar we er trots op zijn historische wortels te hebben gelegd.”

De waterstof-bestelauto’s van Stellantis zullen worden geassembleerd op de multi-energielijn van de site, die reeds de elektrische en verbrandingsmotorversies van de Jumpy, Expert en Vivaro dagelijks produceert. Op een versterkt platform vanaf de body-in-white zullen de waterstofmodellen vervolgens de gebruikelijke lak- en assemblagefasen doorlopen, op dezelfde productielijn als de voertuigen met verbrandingsmotor en de elektrische voertuigen, voordat ze de nieuwe faciliteit van 8.000 m² binnengaan die zich uitsluitend richt op de inbouw van de benodigde componenten.

Een speciaal team zal deze componenten, de tank, de extra batterijen en de brandstofcel, installeren op een productielijn in de vestiging in Hordain die de aanpassingstijd halveert in vergelijking met het vorige kleinschalige proces, waarbij de brandstofcel werd gemonteerd in een proefwerkplaats in Rüsselsheim.

Deze industrialisatie van lichte bedrijfsvoertuigen op waterstof – vergezeld van 10 miljoen euro investeringen met financiële steun van de Franse regering – is een nieuwe stap voor Hordain, waar 43 procent van de modellen voor de merken Peugeot, Citroën, Opel, Vauxhall, Fiat en Toyota al beschikbaar is in een elektrische nul-emissieversie.

De ‘K-Zero’ voertuigen met een brandstofcel zijn bedoeld voor bedrijven die een grotere actieradius (400 km), de snelst mogelijke tanltijd (3 minuten) en geen compromissen op het gebied van laadvermogen (1000 kg laadvermogen) vereisen.

Stellantis, gelanceerd in 2021, is de eerste fabrikant ter wereld die dit type voertuig op de markt brengt.

De vestiging in Hordain, die in 1994 werd geopend, vormt de kern van de industriële strategie van de afdeling bedrijfsvoertuigen van Stellantis. Deze referentievestiging assembleert lichte bedrijfsvoertuigen en personenauto’s van de “K-Zero” familie. In Hordain werken 2.440 mensen in drie ploegen, met een dagelijkse productie van 628 voertuigen.

De site assembleerde 144.650 voertuigen in 2021 en produceerde zijn miljoenste “K-Zero” in de zomer van 2022.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.