Nieuws

Stille banden in gevaar in Europarlement

De industriecommissie van het Europees Parlement heeft dinsdag voorstellen voor stillere autobanden afgezwakt. De Europese milieuorganisatie Transport & Environment vreest dat het Europarlement zich voor het karretje van de Italiaanse bandenindustrie heeft laat spannen.

De industriecommissie wil het plan van de Europese Commissie voor banden die minder rolweerstand en dus minder geluid produceren en beter zijn voor het milieu, later invoeren en onder minder strenge geluidseisen. Ook mogen bandenfabrikanten als Pirelli en Continental hun complete oude voorraad opmaken.

Het Europees Parlement praat in december in de commissie interne markt verder over de banden. VVD-Europarlementariër Toine Manders denkt dat de eisen dan toch weer worden aangescherpt. Hij wil ook een kwaliteitskeurmerk. “Ik monteerde laatst vier Chinese banden onder mijn auto, het was alsof ik op klosjes reed. Die banden hebben 10 kilometer nodig om warm te worden”, aldus Manders.

Het Nederlands kabinet wil nog een stuk verder gaan dan de Commissie om de geluidsoverlast in de buurt van snelwegen met de helft te beperken. Volgens minister Jacqueline Cramer (Milieu) kunnen in Nederland ongeveer 300.000 mensen worden verlost van de ernstige geluidsoverlast van wegen. Als er minder maatregelen zoals geluidsschermen nodig zijn, kan dat de overheid een besparing opleveren van 200 miljoen euro.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.