Nieuws

Vanaf 2020 tot 2035 zal het aantal elektrische bestelauto’s in Nederland fors toenemen. Nu rijden er hooguit 5.000 e-vans in Nederland, in 2035 zal dat tussen de 375.000 en 800.000 liggen, afhankelijk van de ontwikkeling van de voertuigen en zero emissie zones. Dat blijkt uit een rapport van ElaadNL.

Bestelauto’s maken maken meer kilometers en pluggen dus vaker in dan elektrische personenauto’s. Maar ten opzichte van elektrische personenauto’s valt het aantal benodigde laadpunten mee. Toch zijn er volgens ElaadNL in 2035 600.000 oplaadpunten nodig, waarbij het grootste aantal nog gevestigd moet worden bij bedrijven.

Naar verwachting laadt ongeveer de helft van de elektrische bestelauto’s op werklocaties bij bedrijven. Voor de andere helft van de voertuigen geldt dat deze vaak in woonwijken zullen laden bij een privaat of een publiek laadpunt. Voor zowel de categorie werk als thuis laden geldt dat de piek van het laadprofiel rond 18 00 u ‘s avonds ligt. Smart Charging is dus van grote meerwaarde voor de regionale netbeheerders, omdat hiermee de piek verschoven kan worden naar momenten waarop het overige elektriciteitsverbruik lager ligt, bijvoorbeeld in de nacht.

ElaadNL ziet dat in de Randstad en andere stedelijke gebieden de bestelvoertuigen die mee naar huis genomen worden vaker behoefte hebben aan publieke laadpunten. In overige delen van Nederland verwacht ElaadNL dat private laadpunten op een eigen oprit/terrein in een substantieel deel van de laadbehoefte gaan voorzien.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.