Nieuws

Visser Duiven zet grote stappen in verduurzaming. Met de aanschaf van twee Renault Master E-Tech-bestelbussen start de logistiek dienstverlener met de elektrificatie van het wagenpark. Directeur Marcel Visser legt uit waarom deze stap logisch én noodzakelijk is en hoe Harbers Trucks daarbij een belangrijke rol speelt. “De total cost of ownership (TCO) van een elektrische bus is lager dan die van een dieselbus.”

Visser Duiven slaat figuurlijk een nieuwe weg in met zijn wagenpark. Het bedrijf heeft een divers wagenpark, van bestelbussen tot LZV-combinaties, en is al langer bezig met het verduurzamen van de vloot. Zo kan Visser Duiven met zijn voertuigen op HVO100 rijden als de klant daar om vraagt: een fossielvrije, synthetische diesel gemaakt van hernieuwbare grondstoffen waarmee tot 90% CO₂-reductie mogelijk is. Nieuwe stap is de inzet van elektrische voertuigen. “Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij ons hoog in het vaandel”, zegt directeur Marcel Visser. “Als bedrijf vinden we dat belangrijk en ook wetgeving dwingt ons om te verduurzamen. Inmiddels zijn de eerste zero-emissiezones in binnensteden een feit en dat worden er de komende jaren alleen maar meer.”

‘Elektrische bus heeft gunstig TCO’

Twee Renault Master E-Tech-bestelbussen zijn de eerste elektrische voertuigen in de vloot. “Daar is op dit moment een sluitende businesscase mee te maken”, vertelt Visser. “De total cost of ownership (TCO) van een elektrische bus is lager dan die van een dieselbus. Voor de aanschaf van de Renault Master E-Tech’s konden we nog gebruikmaken van SEBA-subsidie, maar ook zonder die subsidie is de TCO gunstiger. Dat komt ook omdat de kosten voor reparatie en onderhoud substantieel lager zijn dan bij een dieselbus: een elektrische bus heeft veel minder onderdelen. Ook de energiekosten zijn flink lager, zeker omdat wij op eigen terrein kunnen opladen.”

Praktische inzet in de regio

De Renault Master E-Tech-bussen worden ingezet voor regiodistributie in een straal van zo’n vijftig kilometer rond Duiven. “Dat gaat met name om pakketten en kleinere zendingen”, aldus Visser. “De actieradius van de Renault Master E-Tech in onze uitvoering is 350 kilometer en dat is ruimschoots voldoende voor de dagelijkse routes van maximaal 280 kilometer. We laden op via een AC-laadpaal met twee aansluitpunten bij onze vestiging. De chauffeurs komen rond 17.00 uur terug en vertrekken de volgende ochtend rond 6.30 uur. Er is dus meer dan genoeg tijd om de bussen op te laden. Opladen is overigens wel een aandachtspunt als je elektrisch wilt gaan rijden: zorg ervoor dat je op tijd begint met de voorbereiding om laadfaciliteiten te krijgen want zo’n traject vergt enige tijd. Let daarnaast op je contractvermogen bij de netbeheerder, dat je daar niet overheen komt. We zijn nu bezig met het verzwaren van aansluitingen bij twee panden en de aanleg van een laadplein. Dat is noodzaak om verder te kunnen opschalen. We krijgen twee 2 MW aansluitingen. Hiermee kunnen we in de nacht als er geen netcongestie is ruim zestig trucks opladen.”

Slim en efficiënt verwarmen en laden

Bij de configuratie van de bussen kreeg Visser Duiven advies van Harbers Trucks. “We hebben onder meer gekozen voor stoel- en voorruitverwarming. Dat zijn opties waar wij in eerste instantie niet aan dachten, maar de accountmanager van Harbers legde uit dat die opties per saldo minder energie verbruiken dan als je de volledige verwarming aanzet om de bus te verwarmen of de voorruit te ontdooien. Bij elektrisch rijden zijn dat ook allemaal factoren waar je rekening mee moet houden en dan is goed advies van je dealer extra waardevol. Ook aan de laadinrichting in de bus hebben we veel aandacht besteed. We hadden eigenlijk een laadlengte van vier meter nodig voor de langere pakketten maar de beschikbare uitvoering had een vloerlengte van 3,80 meter. In overleg met Harbers Trucks hebben we een luikje naast de chauffeursstoel laten maken, zodat we toch vier meter laadlengte hebben voor de enkele lange lengtes.”

‘Chauffeurs konden niet wachten om met de bussen te rijden’

Chauffeurs zijn zeer enthousiast, vertelt Visser. “Vanaf het eerste moment hebben we hen betrokken bij dit project. Ze konden letterlijk niet wachten om met de bussen te gaan rijden. Bij de aflevering stonden ze al bij de bussen voordat we aan de taart waren begonnen, zo enthousiast waren ze”, lacht Visser. “Het is ook leren en ondervinden en daarin ondersteunt Harbers ook. Zo hebben de chauffeurs een uitgebreide uitleg gehad over hoe ze moeten opladen, hoe ze zo efficiënt mogelijk rijden en hoe je optimaal energie regenereert als je het gaspedaal op het juiste moment loslaat. De bussen zijn inmiddels een paar weken onderweg en chauffeurs zijn heel blij. Een elektrische bus rijdt heel prettig en rustig.”

Opvallend ontwerp

De bussen zijn een opvallende verschijning op de weg. De kenmerkende rode lijn in de grille van de Renault Master E-Tech is uitgevoerd in het geel van de Visser-huisstijl. Ook de gele stekker trekt de aandacht. “Onze chauffeurs kregen op de eerste dag al veel positieve reacties onderweg, mensen maakten er zelfs foto’s van”, aldus Visser.

Vertrouwen in Renault en Harbers Trucks

Het zijn de eerste Renault-bussen in de vloot van Visser Duiven. “Dat we nu voor Renault en Harbers Trucks kiezen, heeft meerdere redenen”, zegt Visser. “Harbers Trucks zit bij ons in de straat en we hebben al jaren goed contact. De accountmanager is zeer enthousiast en denkt echt mee. Bovendien heeft Renault veel ervaring met elektrische voertuigen en dat geeft ons vertrouwen in het product. Dat kwam allemaal mooi samen bij deze aanschaf. Harbers Duiven gaat het onderhoud doen en we hebben er alle vertrouwen in dat dat op een adequate manier gebeurt.”


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.