Nieuws

De Ford Transit Custom PHEV – International Van of the Year 2020 – schakelt vanaf nu automatisch over op elektrische aandrijving in emissievrije zones. Met dit zogeheten ‘geofencing’ loop je geen kans meer een boete te krijgen in milieuzones.

Geofencing is gericht op het bevorderen van schonere lucht op plekken waar dit het hardst nodig is. Zo zal de nieuwe lichting plug-in hybride bedrijfswagens van Ford in emissievrije zones automatisch overschakelen naar volledig elektrisch rijden. Het automatisch overschakelen gaat met behulp van actuele locatiegegevens. Het overschakelen naar elektrisch rijden helpt de lucht in de stad schoon te houden. 

Geofencing werkt niet alleen in stadscentra: wagenparkbeheerders en eigenaren van bedrijfswagens kunnen ook aangepaste ‘groene zones’ maken om rijden met lage uitstoot te stimuleren in de buurt van scholen, speelplaatsen en winkels.

En wanneer het voertuig de gecontroleerde zone verlaat, wordt automatisch overgeschakeld naar de geschiktste rijmodus om het volgende deel van de route af te leggen. Zo wordt bijvoorbeeld de 1.0 EcoBoost benzinemotor in het voertuig ingeschakeld om stroom te genereren waardoor de actieradius van het voertuig wordt vergroot.

Er worden in Europese steden steeds meer emissievrije zones ingesteld. Daarmee kunnen steden de milieu-invloed van voertuigen in stedelijke gebieden beter beheren. In het eerste halfjaar na het instellen van de Ultra Low Emission Zone (ULEZ) in Londen bleek het NO2-gehalte (stikstofdioxide – een van de schadelijkste stoffen in uitlaatgassen) met bijna 30 procent te zijn afgenomen.

Uit recent onderzoek van Ford blijkt dat plug-in hybride voertuigen de luchtkwaliteit in steden kunnen helpen verbeteren: 75 procent van de kilometers die in het centrum van Londen zijn afgelegd door deelnemers aan het onderzoek – waaronder Addison Lee Group, British Gas, de Metropolitan Police en Transport for London – zijn gereden in de volledig elektrische, emissievrije modus van de Transit Custom. Er worden op dit moment vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd in Keulen en Valencia.

De geofence technologie in de Transit Plug-In Hybrid (PHEV) legt informatie vast over het volledig elektrische verbruik van het voertuig in virtueel afgebakende gebieden. De versleutelde gegevens kunnen vervolgens veilig worden gedeeld met lokale autoriteiten om te controleren of ze voldoen aan de regels van de lage-emissiezone. Dat kan bedrijven geld schelen in de vorm van boetes en andere strafmaatregelen.

De Transit Custom Plug-In Hybrid en Tourneo Custom Plug-In Hybrid zijn de eerste PHEV voertuigen in hun klasse. Een 13,6-kWh batterij zorgt voor een emissievrije NEDC-actieradius van maximaal 56 km voor de Transit Custom PHEV en tot 53 km voor de Tourneo Custom PHEV. Indien gewenst kan de 1.0-liter EcoBoost-benzinemotor de batterij opladen om de actieradius uit te breiden tot meer dan 500 km NEDC. Beide voertuigen kunnen in minder dan vierenhalf uur volledig worden opgeladen via een normaal stopcontact thuis of in minder dan drie uur via een openbaar oplaadpunt. *** Verdere stroom wordt opgewekt via het regenererende remsysteem tijdens het uitrollen en afremmen van het voertuig. De Ford Transit Custom PHEV en Tourneo Custom PHEV zijn sinds eind 2019 in productie.

Geofencing technologie wordt geïntroduceerd in de herfst van 2020 en zal ook beschikbaar komen voor Custom PHEV modellen die eerder zijn geproduceerd. De bedrijfswagen zal alleen overgaan op elektrisch rijden als er genoeg energie in de accu is opgeladen.

Bestelauto testte onlangs als eerste met de Ford Transit Custom PHEV. Die test komt binnenkort online op Bestelauto.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.