Nieuws

De pasjes die berijders van elektrische (bestel)auto’s gebruiken om hun voertuig te laden bij een publieke laadpaal, zijn fraudegevoelig. De pasjes hebben een uniek id-nummer dat echter eenvoudig te kopiëren is. Het is vrij eenvoudig om de elektrische auto op te laden op kosten van een ander.

Dat wijst onderzoek van beveiligingsbedrijf ESET uit, meldt de NOS. Volgens het beveiligingsbedrijf zijn de laadpassen van ‘vrijwel alle grote laadpaalaanbieders van Nederland’ kwetsbaar.

De passen zijn enkel beveiligd met een serienummer. Dat kan worden gekopieerd met een willekeurige app op een telefoon die nfc kan scannen. In onderstaande video is te zien hoe dat in enkele seconden gebeurt en kwaadwillenden op iemand anders kosten kunnen gaan laden.

Aanbieders als FastNed en NewMotion zeggen bekend te zijn met de problematiek, maar zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat er op deze wijze fraude wordt gepleegd. Aanpassingen aan de beveiliging zouden daarom niet nodig zijn. NewMotion zegt dat de controle in orde is en dat klanten bij misbruik hun geld terug krijgen.

Bron: NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.