Nieuws

VIDEO – Mercedes eVito doorstaat extreme kou

Altijd goed om te weten met de Siberische kou in aantocht: de Mercedes-Benz eVito kan daar uitstekend tegen. De elektrische Vito, nu al te bestellen en leverbaar vanaf tweede helft dit jaar, doorstond met glans een zware arctic test rond de poolcirkel.

Elektrische auto’s en kou, dat is geen geweldige combinatie. In het verleden bleek daarom al dat in bijvoorbeeld Oost-Europa men snel klaar was met de eerste generatie elektrische (bestel)auto’s. De actieradius nam rap af met temperaturen onder nul en ook het opladen van de accu’s was geen pretje.

In Arjeplog, automotive testgebied nummer 1 in Zweden werd de eVito drie weken lang getest bij temperaturen tot -30 graden celsius. De focus van de proeven in Arjeplog nabij de poolcirkel lag zowel bij de koude staat als bij laad- en rijeigenschappen van de eVito bij temperaturen onder het vriespunt. Dat gebeurde op normale wegen, wel besneeuwd natuurlijk, in het bos en op de langere afstand. De handling, efficiency, comfort en ergonomie werden allemaal getest. Tijdens testritten op bevroren meren en op de testlocatie werden het laden en rijden onder koude omstandigheden en anti-koudebescherming van de aandrijfcomponenten, software en hun interfaces (bijvoorbeeld remmen, ESP) intensief getest met behulp van speciale metrologische apparatuur.

Hoe een elektrisch voertuig reageert op verschillende klimatologische omstandigheden is essentieel voor praktisch wagenparkbeheer. Dus, naast de eigenschappen voor koude start en ontdooien, lag de nadruk ook op het batterijbereik. Met de batterijcapaciteit van 41,4 kWh zal het bereik van de nieuwe eVito ongeveer 150 km zijn. Zelfs in ongunstige omstandigheden hebben klanten een bereik van 100 km beschikbaar, zo bleek uit de test.

De hoge kwaliteit en veiligheid van de werkplek van de bestuurder is een andere belangrijke voorwaarde voor een bedrijfsvoertuig. De chauffeurs moeten kunnen vertrouwen op hun bestelauto.  De interieurverwarming moet betrouwbaar werken bij lage temperaturen en de raamverwarming moet zo snel mogelijk een duidelijk zicht garanderen. Andere belangrijke zaken zijn veilige handling op sneeuw en ijs.. Al deze parameters werden onder extreme omstandigheden getest in Arjeplog door ongeveer 30 ingenieurs, elektronische specialisten en monteurs van Mercedes-Benz Vans. En omdat de voertuigen ook in de hoge zomer hun waarde moeten bewijzen, worden de wintertesten gevolgd door zomerproeven. In de zomer zal de eVito worden onderworpen aan verdere tests in Spanje, bij temperaturen tot 35 graden Celsius in de schaduw.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.