Nieuws

Een preproductiemodel van de nieuwe Mercedes-Benz eSprinter heeft onlangs een bijzondere testrit voltooid: op slechts één acculading en zonder bijladen reed de bestelauto van het Mercedes Benz Museum in Stuttgart naar de luchthaven van München en weer terug. Dit komt overeen met een afstand van 475 kilometer, met een gemiddeld stroomverbruik van 21,9 kWh per 100 kilometer. En dat ondanks het feit dat de route uiterst veeleisend was qua energieverbruik door het grote aandeel snelwegen en het heuvelachtige landschap in de Zwabische Jura.

De eSprinter komt volgend jaar op de markt met drie verschillende accugroottes. Voor de testrit werd een preproductiemodel met de grootste van de drie varianten geselecteerd. Met het oog op een praktische voertuigconfiguratie voor KEP-gebruik (koeriers-, expres- en pakketdienst) werd een verlengde eSprinter met een hoog dak geselecteerd om te demonstreren dat hij de lat hoog legt qua efficiëntie. Tal van configuratiemogelijkheden en een hoog laadvermogen in combinatie met een grote actieradius maken van de eSprinter één van de meest flexibele grote elektrische bestelwagens ter wereld.

De verbruiksmeting vond plaats op 19 oktober 2022. Om realistische omstandigheden te creëren voor een expresslevering tussen Stuttgart en München werd de rit niet op een afgesloten testbaan afgelegd, laat staan op een rollenbank, maar in binnenstedelijk verkeer en op provinciale wegen en snelwegen. Ook de  route werd niet geoptimaliseerd. Zo werd bijvoorbeeld de Zwabische Jura met zijn steile hellingen bewust in de route gelaten. Een inspecteur van TÜV Süd zat gedurende de gehele testrit naast de testrijder van Mercedes-Benz op de bijrijdersstoel. De neutrale testorganisatie TÜV Süd bevestigde dat het verbruik van 21,9 kWh per 100 kilometer dat tijdens deze testrit van Stuttgart naar München en terug volgens het combi-instrument werd bereikt op één acculading en dat de bestelwagen voldeed aan de normen. Volgens Mercedes-Benz was de laadruimte beladen met zo’n 50 kg aan lading.

Om een realistische gebruikstoepassing in de KEP-branche na te bootsen, voerde de rit vanaf het Mercedes-Benz Museum direct bij de Mercedes-Benz fabriek in Untertürkheim over de B10 richting Göppingen en verder naar Ulm. Daar reed de testrijder de snelweg op. De route leidde zowel over de A8 als over de A99 naar het vliegveld van München. Daarna voerde de rit verder over de snelweg terug richting Stuttgart, waar vanaf het knooppunt Wendlinger Kreuz de reis via de B313 en de B10 weer naar het Mercedes-Benz  Museum leidde. De lengte van de route bedroeg 475 kilometer, met het laagste deel op 210 meter boven zeeniveau en het hoogste op 785 meter boven zeeniveau. Bij aankomst gaf het combi-instrument een resterende actieradius aan van circa 20 kilometer.

Een afstand van 475 km op één acculading is een behoorlijke verbetering ten opzichte van de range van de huidige eSprinter. Die kwam in de Bestelauto multitest niet verder dan 149 reële kilometers.

De nieuwe eSprinter wordt vanaf de tweede helft van 2023 geproduceerd in Charleston (South Carolina, VS), Düsseldorf en Ludwigsfelde. In februari volgend jaar kan Bestelauto alles melden over de nieuwe eSprinter.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.