
Volkswagen Bedrijfswagens geeft de Crafter een technische update. Software en hardware worden opgewaardeerd en het dashboard wordt opnieuw ingericht, onder meer met het nieuwste multimediasysteem en een digitale cockpit. De orderboeken voor de nieuwe Crafter gaan open in april 2024. Eerder gaf MAN voor de TGE al een soortgelijke update vrij.
Karsten Franz, Hoofd Technische Ontwikkeling bij Volkswagen Bedrijfswagens: “We hebben de elektronica-architectuur van de Crafter vernieuwd om de volgende generatie infotainment-, assistentie- en gemakssystemen te integreren in het succesvolle model. Dit betekent dat de Crafter de meest geavanceerde serie bedrijfswagens in zijn klasse blijft.” Hoofdontwerper Albert Kirzinger voegt hieraan toe: “De Crafter onderscheidt zich met een tijdloos, hoogwaardig en helder design. Maar hij stelt ook meteen de norm voor praktisch gebruik. Daarom hebben we ons bewust gericht op het vernieuwen van het interieur. Het resultaat is een intuïtief state-of-the-art cockpitlandschap dat de moderne tijd weerspiegelt en het dagelijkse werk van de bestuurder vergemakkelijkt.”
Het bepalende interieurdetail van de 2024 Crafter is een nu 10,3-inch en optioneel 12,9-inch infotainmentdisplay op basis van de nieuwste modulaire infotainmentmatrix (MIB). Het is zo geplaatst dat het visueel vrijstaand is. Het Volkswagen-systeem heeft een nieuw ontwikkelde grafische interface en zelfverklarende menunavigatie, zoals deze zomer voor het eerst werd gepresenteerd voor de nieuwe ID met lange wielbasis. Buzz. Het display is verdeeld in twee permanent zichtbare aanraakbalken en het startscherm. Links van de bovenste balk op het display bevindt zich een nieuwe knop voor directe toegang, waarmee de bestuurder met één klik het hoofdmenu met een overzicht van alle apps kan openen. Daarnaast is er een knop voor het nieuwe Car Control Centre, dat directe toegang biedt tot de belangrijkste functies van het voertuig. Het hoofdmenu en Car Control Centre zijn altijd toegankelijk zonder de actieve app te hoeven sluiten. Dit maakt de bediening eenvoudig. Het nieuwe startscherm in het midden combineert de inhoud van de belangrijkste apps op tegels van verschillende grootte; de apps kunnen individueel worden geconfigureerd. De onderste aanraakbalk bevat de functies voor airconditioning en stoelverwarming en heeft een homeknop waarmee de bestuurder op elk moment kan terugkeren naar het centrale startscherm. De temperaturen en het audiovolume kunnen nu worden aangepast met verlichte aanraakschuifregelaars. De Crafter krijgt ook een nieuw online stembedieningssysteem dat reageert op natuurlijke stemcommando’s.
De nieuwe Crafter wordt voor het eerst leverbaar met digitale instrumenten: de Digital Cockpit behoort tot de standaarduitrusting. Met behulp van een aparte View-knop in het eveneens nieuwe multifunctionele stuurwiel kan de bestuurder verschillende weergaven selecteren en zo ook dit display individueel aanpassen. Naast centrale displays zoals de snelheid of de actieradius, zijn er in elk aanzicht vele andere menu’s en informatiedisplays beschikbaar – van navigatie en telefoon tot de mediabibliotheek. Ze worden ook bediend met de knoppen op het nieuwe multifunctionele stuurwiel.
De handrem en de schakelaar voor de achttraps automatische versnellingsbak zijn ook opnieuw ontworpen. Terwijl de Crafter voorheen een traditionele handremhendel naast de bestuurdersstoel had, wordt de nieuwe generatie uitgerust met een elektronisch bediende parkeerrem waarvan de schakelaar tussen het instrumentenpaneel en het infotainmentsysteem is geplaatst. Dit maakt ruimte vrij naast de bestuurdersstoel en verbetert de toegang tot de achterkant, waardoor het – vooral in kampeerwagens – gemakkelijker wordt om een bestuurdersstoel te bedienen die 180 graden gedraaid kan worden. De keuzehendel is nu ontworpen als een stuurkolomschakelaar in de stijl van de ID. Buzz. Voertuigen met een handgeschakelde versnellingsbak behouden de versnellingspook in de middenconsole, terwijl Crafter-modellen met automatische versnellingsbak daar in de toekomst een vak voor drankjes krijgen. De bedieningselementen voor de verlichtingsfuncties, knoppenpanelen in de buurt van de middenconsole en alle luchtroosters zijn ook opnieuw ontworpen en verplaatst. In plaats van USB-A-aansluitingen heeft de nieuwe Crafter nu USB-C-interfaces en een inductieve oplaadmogelijkheid voor smartphones. Ook nieuw is een USB-C oplaadpoort in het midden van de bovenste voorruitbekleding. Deze interface maakt het gebruik van klantspecifieke apparaten mogelijk in de buurt van de voorruit zonder dat storende kabels het gezichtsveld van de bestuurder of voorpassagier verstoren.
Volkswagen Bedrijfswagens zal het aanbod assistentiesystemen sterk uitbreiden. Nieuw en standaard op voertuigen met een totaalgewicht van meer dan 3,5 ton (N2): een dodehoekinformatiesysteem dat de bestuurder waarschuwt voor voetgangers en fietsers of scooterrijders die zich in de dode hoek aan de zijkant van de Crafter bevinden bij het rijden in stadsverkeer (0-30 km/u). Ook nieuw en standaard voor de modellen zwaarder dan 3,5 ton: een wegrij-informatiesysteem (informeert de bestuurder bij het wegrijden of er voetgangers voor de Crafter staan) en een remfunctie voor tegemoetkomend verkeer (remt af bij tegemoetkomend verkeer). Deze systemen kunnen als optie worden besteld voor voertuigen met een totaalgewicht tot 3,5 ton (N1). In de toekomst altijd standaard: Front Assist (Autonomous Emergency Braking inclusief fietsers- en voetgangersdetectie), Lane Assist (systeem dat de rijstrook bijhoudt), Dynamic Road Sign Display, een snelheidsbegrenzer en akoestische Park Distance Control voor de achterzijde. Travel Assist is voor het eerst als optie leverbaar voor de Crafter. Hier worden Adaptive Cruise Control ACC (automatisch optrekken en afremmen) en Lane Assist samengevoegd tot één systeem dat het gemak en de veiligheid verhoogt, vooral op lange ritten, dankzij de ondersteunde longitudinale en laterale begeleiding. In combinatie met Travel Assist wordt nu ook Emergency Assist (automatisch remmen en manoeuvreren naar de rand van de weg tot stilstand) geïntroduceerd in de Crafter. De reeks nieuwe standaard en optionele assistentiesystemen tilt de productlijn naar een nieuw niveau en maakt zo het dagelijks werk voor Crafter-rijders gemakkelijker.

Wederom zal de Crafter leverbaar zijn met een breed scala aan carrosserietypen – een van de grote sterke punten van deze modelserie. Het spectrum varieert van gesloten gesloten bestelwagens tot enkele en dubbele cabines als bakwagen, chassis, laadbak en kipper. Daarnaast zijn er weer verschillende gewichtsklassen (tot 5.500 kg totaalgewicht), twee wielbases (3,64 en 4,49 meter) en verschillende totale lengtes (6,0 tot 7,4 meter). Net als voorheen zal Volkswagen Bedrijfswagens de Crafter aanbieden met vier dakhoogtes (2,4 tot iets minder dan 3,0 meter). De nieuwe Crafter wordt ook leverbaar met voorwiel-, achterwiel- en vierwielaandrijving. Naast de vertrouwde handgeschakelde zesversnellingsbak en achttraps automatische versnellingsbak voor de voorwiel- en vierwielaangedreven modellen, zal een nieuwe achttraps automatische versnellingsbak worden gebruikt voor de varianten met achterwielaandrijving. De efficiënte en koppelrijke viercilinder turbodieselmotoren leveren opnieuw 103 kW (140 pk), 120 kW (163 pk) en 130 kW (177 pk). De reeks registratieopties wordt ook uitgebreid – ofwel als lichte bedrijfswagen (emissie- en verbruikswaarden worden bepaald analoog aan de meetmethoden die worden gebruikt voor personenauto’s) ofwel als zware bedrijfswagen (emissie- en verbruikswaarden worden bepaald door motortestbank en verbruikstestrit volgens de WLTP-cyclus). Op deze manier kan Volkswagen Bedrijfswagens voldoen aan een oneindig aantal eisen van klanten en carrosserieën.