Nieuws

VW en Ford gaan samen bestelauto’s maken

Volkswagen AG en Ford Motor Company gaan een wereldwijde alliantie aan om samen bestelauto’s te gaan maken. In 2022 wordt het eerste gezamenlijke voertuig op de markt gebracht, een middelgrote pick-up. Later volgen zowel grote als kleinere bestelauto’s, allemaal co-projecten.

Dat hebben Ford CEO Jim Hackett en Volkswagen CEO Herbert Diess (rechts op de foto) dinsdag bekend gemaakt. Er waren al langer geluiden over een vergaande samenwerking, nu is die dan concreet.

Met de samenwerking kunnen VW en Ford beter concurreren, innoveren en klanten bedienen. De v\overeenkomsten op het gebied van pick-up trucks en bestelauto’s zijn gericht op leveren van schaalvoordeel en efficiëntieverbetering voor beide bedrijven vanaf 2023. Volkswagen en Ford zijn ook mogelijke samenwerking op het gebied van EV’s, autonome voertuigen en mobiliteitsdiensten aan het verkennen.

“In de loop van de tijd zal deze alliantie beide bedrijven helpen om extra waarde te creëren en te voldoen aan de behoeften van onze klanten en de samenleving”, aldus Hackett. “Het zal niet alleen aanzienlijke efficiëntiewinst opleveren en beide bedrijven helpen hun conditie te verbeteren, maar biedt ons ook de mogelijkheid om samen te werken aan het vormgeven van het volgende tijdperk van mobiliteit.”

Diess voegde toe: “Volkswagen en Ford zullen onze collectieve middelen, innovatiemogelijkheden en complementaire marktposities benutten om miljoenen klanten over de hele wereld nog beter van dienst te zijn. Tegelijkertijd zal de alliantie een hoeksteen zijn voor onze inspanningen om de concurrentiepositie te verbeteren. ”

De alliantie, waarbij geen sprake is van wederzijdse eigendomswisseling tussen de twee bedrijven, zal worden geregeld door een paritair comité. Deze commissie staat onder leiding van Hackett en Diess en bestaat uit senior executives van beide bedrijven.

Ford en Volkswagen hebben allebei een sterk programma bestelauto’s en pick-ups over de hele wereld, met populaire namen zoals de Ford Transit-familie en Ranger, evenals de Volkswagen Transporter, Caddy en Amarok.

De gezamenlijke volumes van VW’s en Fords bestelauto’s in 2018 bedroegen globaal ongeveer 1,2 miljoen eenheden wereldwijd. Dat is mogelijk de grootste productie-omvang van de industrie.

De vraag naar zowel middelgrote pick-ups als bestelauto’s zal naar verwachting van Ford en VW wereldwijd groeien in de komende vijf jaar. De alliantie zal Ford en VW in staat stellen om ontwikkelingskosten te delen, hun respectieve productiecapaciteit te benutten, de capaciteit en het concurrentievermogen van hun voertuigen te vergroten en kostenefficiëntie te realiseren, met behoud van kenmerken van beide merken.

Door de alliantie zal Ford middelgrote pick-ups bouwen voor beide bedrijven, die naar verwachting in 2022 op de markt zullen komen. Voor beide partijen is Ford van plan grotere bestelwagens voor Europese klanten te ontwerpen en te bouwen, en Volkswagen is voornemens een bestelauto voor in de stad te ontwikkelen en bouwen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.