
Volkswagen ontwikkelt een mobiel laadstation voor elektrische voertuigen. Het kan snel en flexibel overal worden neergezet waar behoefte is aan snelladen voor elektrische auto’s. Al in het eerste half jaar van 2019 moeten de eerste mobiele laadstations in gebruik worden genomen.
Het mobiele laadstation dat VW heeft ontwikkeld kan worden neergezet waar het nodig is: op openbare parkeerplaatsen in de stad, op bedrijfsterreinen of als tijdelijk oplaadpunt bij grootschalige evenementen. Het mobiele laadstation werkt volgens het principe van een powerbank, maar dan voor elektrische voertuigen. De laadcapaciteit van maximaal 360 kWh maakt het laden van maximaal 15 e-voertuigen mogelijk in stand-alone werking. Dankzij de snellaadtechnologie duurt het laadproces gemiddeld slechts 17 minuten. Als de energie-inhoud van de geïntegreerde batterij minder is dan 20 procent, wordt het lege laadstation eenvoudig vervangen door een opgeladen exemplaar. Als het echter permanent is aangesloten op de voeding met maximaal 30 kW via wisselstroom, laadt de accu zichzelf onophoudelijk opnieuw op. Als het laadproces gebaseerd is op hernieuwbare stroomvoorziening, kan het laadstation bovendien tijdelijk duurzame energie opslaan, zoals zonne- of windenergie en dus CO2-neutrale mobiliteit.
De eerste mobiele snellaadstations worden al in de eerste helft van 2019 in VW’s thuisstad Wolfsburg opgezet als onderdeel van een proefproject en ondersteunen de uitbreiding van een laadinfrastructuur in het stedelijk gebied. Vanaf 2020 wordt het laadstation ook in andere steden en gemeenten geïmplementeerd.
Thomas Schmall, voorzitter van de raad van bestuur van Volkswagen Group Components: “De mobiele laadstations zijn een beslissende stap op weg naar een efficiënt netwerk van oplaadpunten. Ze kunnen overal worden opgesteld waar nodig – met of zonder aansluiting op het netwerk. Deze flexibiliteit maakt een volledig nieuwe aanpak mogelijk voor de snelle uitbreiding van de laadinfrastructuur. Steden kunnen bijvoorbeeld de meest geschikte plaatsen voor een permanent oplaadpunt vinden voordat ze grote investeringen doen in de ontwikkeling van het netwerk. Bovendien is het mogelijk om een groot aantal laadstations tijdelijk in te richten – precies wanneer en waar ze nodig zijn. ”
De mobiele laadstations kunnen worden ingesteld op gedefinieerde punten, bijvoorbeeld verspreid over een stad. De flexibele locaties zijn eenvoudig te vinden via internet of apps. Elk laadstation maakt gelijkstroom snel laden met maximaal 100 kW mogelijk. Naast elektrische auto’s kunnen e-bikes ook worden opgeladen. Er kunnen maximaal vier voertuigen tegelijkertijd worden opgeladen: twee met DC en twee met AC-aansluitingen. De totale batterijopslagcapaciteit van maximaal 360 kWh is voldoende voor maximaal 15 e-voertuigen. Er is ook de mogelijkheid om rechtstreeks op de voeding aan te sluiten, zodat het station via wisselstroom tot 30 kW kan worden opgeladen door middel van een permanente standaard-netaansluiting. Hierdoor kunnen snel en eenvoudig oplaadpunten voor elektrische voertuigen worden opgezet, zonder structurele veranderingen of grote financiële kosten. Het batterijpakket in het laadstation kan de hele dag door worden opgeladen dankzij de directe stroomaansluiting. Deze tijdonafhankelijke herlading en dus buffering van vermogen vermindert ook aanzienlijk de belasting van het netwerk in piekperioden.
“Onze mobiele laadstations bieden nog een cruciaal voordeel”, zegt Mark Möller, hoofd technische ontwikkeling bij Volkswagen Group Components. “Alleen wanneer een elektrische auto is geladen met duurzaam opgewekte energie, kan deze CO2-neutrale mobiliteit claimen. Ons laadstation biedt als eerste de mogelijkheid om duurzaam opgewekte energie tijdelijk op te slaan.” Zo kan het laadstation bijvoorbeeld specifiek worden opgeladen met zonne- of windenergie, die vervolgens tijdens het laden wordt doorgestuurd naar de elektrische voertuigen. Technisch gezien is de kolom mobiele opladen gebaseerd op het batterijpakket van de Modular Electric Toolkit (MEB) van de Volkswagen Group. Enerzijds biedt dit het voordeel van snelle schaalbaarheid en anderzijds laat het laadstation batterijen van elektrische voertuigen een tweede leven toe. Dit komt omdat een batterij na verloop van tijd oplaadcapaciteit verliest. Als de accu van een voertuig een gedefinieerde, beperkte restcapaciteit heeft, wordt deze vervangen. Als deze batterij vervolgens een grondige analyse doorstaat, kan deze opnieuw worden gebruikt in een mobiel laadstation.
Met ingang van 1 januari 2019 is de divisie Components een onafhankelijke bedrijfseenheid binnen de Volkswagen-groep. Het mobiele laadstation is een interne ontwikkeling met het doel om een gesloten levenscyclus voor de batterij te ontwikkelen. De start van de productie is gepland voor 2020.