Nieuws

Wanneer is een import (bestel)auto ‘gebruikt’?

1

Een (bestel)auto is pas officieel ‘gebruikt’ als hij meer dan 1.000 kilometer op de teller heeft. Die uitspraak heeft het Hof van Amsterdam gedaan in een zaak rond BPM.

Een ondernemer registreerde eind 2014 een Volkswagen Caddy bestelauto die hij uit het buitenland geimporteerd had. Hij voldeed 6.775 euro aan BPM. Hij ging er vanuit dat er sprake was van een gebruikte auto. De kilometerteller stond op 841 km.

De belastinginspecteur legde echter een naheffingsaanslag op van 4.326 euro, omdat de auto naar zijn mening nieuw was. De ondernemer ging in beroep.

Het Hof Amsterdam stelde vast dat jurisprudentie uitwees dat een nieuwe auto een auto is die ‘na de vervaardiging ervan niet of nauwelijks in gebruik was geweest’. Uit een vorig arrest bleek al dat er enkel al bij gereden kilometers in het buitenland sprake was van een ‘gebruikte auto’. Het Hof legde de grens daarvoor in deze zaak bij 1.000 (buitenlandse) kilometers. Op het moment dat deze kilometerstand was bereikt zou de modale autokoper een auto niet meer als nieuw aanvaarden en was daarom naar maatschappelijke opvattingen geen sprake meer van een nieuwe auto.

Zit de kilometerstand wel onder de 1.000 km, maar heeft de auto duidelijke andere gebruikssporen dan kan hij ook als ‘gebruikt’ worden aangemerkt. Daarbij moest het volgens het Hof gaan om zodanige gebruikssporen dat een modale autokoper niet (meer) bereid was om de auto als nieuw te aanvaarden.

Het Hof meende daarom dat de Caddy van de ondernemer gezien de kilometerstand niet als gebruikt kan worden gekenmerkt. De naheffing blijft dus in stand.

Bron: Viditax

1 reactie op “Wanneer is een import (bestel)auto ‘gebruikt’?

  1. MrWheelson.nl schreef:

    De grenzen rondom het al dan niet gebruikt zijn van een auto liggen regelmatig onder vuur. Het gaat dan ook om een combinatie van gereden kilometers en de leeftijd. Als die al een paar jaar oud is en hij heeft 1.000 km gereden, dan is er een heel andere conclusie mogelijk. Bij een bedrijfswagen is het trouwens een stuk minder relevant omdat de BPM doorgaans verlegd wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.