Partnercontent

De GMC G15 of Savana

Velen zijn ernaar op zoek, maar hij is onvindbaar: de GMC bestelbus die wereldberoemd werd in de jaren ’80 door de serie The A-team. Enig zoekwerk levert als antwoord op dat het een GMC G15 betreft, die niet meer gemaakt wordt en tweedehands al helemaal niet meer te vinden is. Het type G15 is overgegaan in de GMC Savana, dat er qua model wel wat op lijkt. De rode striping zul je er dan zelf op moeten spuiten.

The A-team

In totaal werden voor de serie vijf GMC’s uit 1983 gebruikt, drie voor stunts en twee die ze intact hielden. Het kwartet inzittenden streed tegen onrecht, terwijl de teamleden Hannibal, B.A. Baracus, Murdoch en Face gezocht werden door de militaire politie. Het bekende zwarte busje met de rode streep en de zwarte velgen (Western, model: Turbines) werd bijna net zo populair als de serie zelf. Het busje is alleen niet of nauwelijks meer te vinden.

Minimaal €30.000

Mocht je echt je zinnen erop hebben gezet: de GMC Savana is het type dat al in de late jaren ’80 de vervanger is geworden van de G15. Onder de €30.000 zijn ze in ieder geval niet tweedehands te krijgen. Maar wie slim bespaart kan aan het eind van het jaar zo maar een aardig centje overhouden. Energieleverancier uitzoeken, goedkopere zorgverzekering kiezen, internetabonnementen vergelijken en prijsbewust boodschappen doen, het zijn wat voorbeelden om geld te sparen om zo de aanschaf van deze bus te realiseren. Je hebt dan het model dat het dichtst in de buurt komt van het iconische The A-team model.

Zaligmakend?

Maar is de GMC Savana dan zo zaligmakend als voertuig? Daarover valt te twisten. Afgezien van de nieuwe technologische snufjes die in elke bus wel aan te brengen zijn, is de Savana een behoorlijk verouderde bestelwagen. De Savana is minder verfijnd, minder wendbaar en minder aanpasbaar dan zijn belangrijkste concurrenten en blijft verkopen omdat het een betaalbaar busje is. Vanwege de lage prijs is de Savana ideaal voor wie bijvoorbeeld veel busjes tegelijk wilt aanschaffen. Een gebrek aan rijdynamiek en een gedateerd interieur zullen eigenaren van koeriers- of verhuurbedrijven niet ontmoedigen. Het feit dat de Savana bijvoorbeeld geen uitvoering met een hoog dak biedt, zou dat wel kunnen doen. In ieder geval zijn er veel modernere keuzes, zoals de Ram ProMaster, de Ford Transit en de Nissan NV. Het is leuk om in zo’n busje te rijden, maar staar je er niet blind op. Het is relatief veel geld voor een The A-team bus, die niet eens het originele model is.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.