Partnercontent

Koerier vaart wel bij online aankopen

Vandaag online bestellen, morgen je pakje in huis. Niemand verbaast zich daar nog over. Is de reguliere groei van pakketdiensten al groot, de Corona-crisis en het feit dat veel mensen van huis uit werken zorgen voor een extra toename van het aantal afgeleverde pakketjes. Zo beleefde DHL Parcel medio april de drukste dag ooit in Nederland. Er werden 900.000 pakketten verwerkt. Vorig jaar werden meer dan 550 miljoen pakketten bezorgd in Nederland. Dat zijn volgens het CBS 813 miljoen stops van bezorgauto’s. 

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. Met name in de horeca, detailhandel, transport en food en agri sectoren is de omzetdaling groot. De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal als gevolg van de coronacrisis met het snelste tempo gekrompen sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2009.

Koeriers gezocht

Tegenover de krimp staat de groei van het aantal online aankopen en parallel daaraan het aantal af te leveren pakketjes. Uit onderzoek door AfterPay Insights onder ruim 3.400 consumenten in Nederland sinds de uitbraak van het coronavirus blijkt dat online aankopen met 32 procent zijn gestegen ten opzichte van het normale online koopgedrag van Nederlandse consumenten, dus voorafgaand aan de uitbraak. Hoe sterk de groei is in het aantal bezorgde pakketjes blijkt ook uit de cijfers van PostNL. Dat bedrijf realiseerde in het eerste kwartaal een groei van ruim 11 procent ten opzichte van 2019. En de groei van het aantal pakketjes is er nog niet uit. Ook het grote aantal vacatures voor koeriers met een eigen bus, ‘dringend gezocht ZZP’er met eigen bus’, is een maat voor de groei van deze sector.

Bus en steekwagen

Wie overweegt in deze sector een boterham te willen verdienen, dient er goed aan zich te breed oriënteren. Belangrijke voorwaarde is uiteraard ook een goede bedrijfswagen. Als koerier spendeer je namelijk erg veel tijd in je bus. Het is je werkplek, je kantoor en je kantine. Denk verder ook aan de juiste hulpmiddelen om je werk te vergemakkelijken. Hoe simpel ook: een steekwagen is een uitermate handig hulpmiddel voor het verplaatsen van goederen in een magazijn of bij het (uit)laden van een vrachtwagen of bestelbus. Op zoek naar een goedkope steekwagen? Laat je adviseren welke het beste bij je past: een robuuste stalen steekkar of een inklapbare steekwagen met benodigde accessoires geschikt voor specifiek gebruik. De Kamer van Koophandel heeft overigens een prima stappenplan voor de start van een bedrijf.

Keerzijde

De groei van het aantal online aankopen heeft overigens ook een keerzijde. Bol.com, Coolblue en Wehkamp varen er wel bij maar al die bezorgbusjes en bakfietsen zorgen in de binnensteden voor onhoudbare verkeersdruk. Ook vanuit het oogpunt van milieu gaan er zelfs stemmen op de gratis bezorging te verbieden. Daarbij speelt niet alleen de snelheid van bezorgen een rol, maar ook het niet in één keer kunnen leveren, zo’n 30 procent. En dan zijn er nog de retourzendingen. Geen koerier die daar om maalt. Of toch wel?

Bedrijfswageninrichter Isfordink uit Olst heeft een bijzonder project afgerond: de ombouw van een Hyundai Kona Electric personenauto naar een bruikbare koeriersauto.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.